Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ide épülhet az új szuperkórház Budapesten

Bokor Gábor

2016.11.05. 10:28

A Nagyvárad térre tervezik az új, nyolcszáz ágyas épület gerincét. A Szent István-kórház területén felépülõ új tömb, a kórház a már meglévõ, de felújítandó épületeivel és az Országos Kardiológiai Intézettel együtt már közel 1500 ágyon lesz biztosítva a régióban élõk egészségügyi ellátása.

A kormány júliusban döntött arról, hogy az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet, valamint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) bázisán épülhet meg a dél-pesti egészségügyi centrum.

Nem véletlen ez a komplexum kiválasztva, a Szent István–Szent László-kórház jelenleg is az egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltató nemcsak a fővárosban, de országosan is. Négy telephelyén 1640 ágyon lát el betegeket.

A kardiológiai intézet a szívbetegségek kezelésének országos központja. Az intézményben az intervenciós kardiológiától a szívsebészeten, a szívtranszplantáción át a gyermekellátásig minden megtalálható. Tovább javított a tömb esélyein, hogy remekül megközelíthető, valamint az István-kórház egyes elöregedett pavilonjainak lebontásával elég hely lesz, hogy oda felépítsék az új épületszárnyakat. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy a központosított kórház új épületében kap helyet majd a sürgősségi osztály, ahonnan majd az elsődleges ellátás után a kellő osztályra szállítják a beteget. Az ilyen, „egykapus” sürgősségi rendszer ma már minden modern kórházban alapkövetelmény. A sürgősségire kerülő betegek jelentős részénél szükséges a röntgen, CT, MR és több hasonló diagnosztikai berendezés használata így azok is a tömbben kapnak majd helyet, hogy a sürgős eseteknél ne kelljen késlekedni a beteg szállításával. Úgy tervezik, hogy a műtők is az új szárnyban kapnak helyet –írja a Magyar Idők.

A Péterfy Sándor utcai Kórházhoz tartozó Baleseti Intézet is az új épületbe kerül, mert ez lesz az egyik alapja a sürgősségi ellátásnak.

Vályi-Nagy István főigazgató és Müller Péter orvosigazgató szerint az elsődleges szempont, hogy az épületek újonnan kialakított energetikai rendszerei innovatív, megújuló energiaforrások felhasználásával működjenek. Ennek érdekében számos fejlesztést vezetnek be a szakmai ellátás területén is. 

Tekintettel arra, hogy az építkezés során is el kell látni a betegeket, nem lehet egyszerre felújítani az épülettömböt, így csak fokozatosan halad majd a rekonstrukció. A főigazgató szerint  a rekonstrukciók és az új tömb építésének befejezése megvalósulásának dátuma egyelőre kérdéses.

A szakmai terv készen van, elkezdődött a műszaki, építészeti, orvostechnológiai szükséglet felmérése, készülnek az előszámítások, a végleges és konkrét terveket március végére kell letenni a kormány asztalára. A központi költségvetési források ezt követően állnak majd rendelkezésre, ugyanakkor uniós forrásból már a jövő év elején hozzá lehet kezdeni egyes felújításokhoz. A teljes beruházásra ugyanakkor reálisan négy-öt évet kell számolni attól a pillanattól, hogy megszületik a végleges döntés"

– mondta Vályi-Nagy István.

A főigazgató szerint fontos kiemelni, hogy az újonnan létrejövő egészségügyi centrumok tervezésével, megvalósításával egyidejűleg azok hosszú távú működtethetőségéről, finanszírozhatóságáról is gondoskodni kell.

Cserében viszont megvalósul egy XXI. századi színvonalat biztosító intézmény, amely nemcsak a betegek korszerű ellátását képes biztosítani, de a jelenleg tapasztalható humán krízis, valamint a szakmai szempontok miatt is kívánatos"

– hangsúlyozta Vályi-Nagy István.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére