Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felfegyverzett tanárok védik mostantól az amerikai iskolákat?

Ifj. Lomnici Zoltán

2022.06.14. 12:10

Ohio kormányzója aláírta a törvényt, amely lehetővé teszi a tanárok és az iskolai dolgozók számára, hogy lőfegyvert viseljenek 24 órás képzést követően.

 

Mike DeWine ohiói kormányzó aláírta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az állam iskolai körzeteinek, hogy felhatalmazzák a tanárokat, igazgatókat és a személyzetet, hogy fegyvert vigyenek be az osztálytermekbe mindössze 24 órás képzést követően.

Az új jogszabály, amelyet eredetileg Thomas Hall republikánus képviselő terjesztett elő 99. számú törvényjavaslatként, a fegyveres személyzet kötelező képzési idejét a körülbelüli 700 óráról mindössze négy órányi „forgatókönyv-alapú” vagy szimulált kiképzési gyakorlatra csökkenti, és legfeljebb 20 óra elsősegélynyújtó képzésre.

Az életben sokszor úgy vagyunk kénytelenek dönteni, hogy nem mindig tudjuk, mi lesz a végeredmény.” – mondta DeWine.
„Amit ez a törvényhozás ad, az egy olyan lehetőség az iskoláknak, hogy sajátos körülményeiket figyelembe véve a lehető legjobb döntést hozzák meg a rendelkezésükre álló információk birtokában. Ez minden, amit egy döntéshozó megtehet.”

A New York Times arról
számolt be, hogy az ohiói iskolai alkalmazottaknak a helyi iskolaszék jóváhagyásával évek óta megengedett, hogy fegyvert hordjanak a campusok területén, bár az ohiói Legfelsőbb Bíróság 2021-es döntése megkövetelte, hogy ezek az egyének ugyanazon a képzésen vegyenek részt, mint ami a rendfenntartó vagy a biztonsági személyzet számára előírt. Az iskolák azonban további képzést is biztosíthatnak, ha akarnak.

A fegyvertartás és -viselés állampolgári joga (a fegyverkezési jog) az emberek azon jogát biztosítja, hogy fegyvereket tarthassanak az életük, szabadságuk és tulajdonuk megvédése céljából. A modern kor legrégibb ismert – és máig hatályos – szabályozása az amerikai. Az Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítése (angolul: Second Amendment to the United States Constitution) az ún. Bill of Rights (1791) részeként megtiltja a szövetségi kormánynak a fegyverbirtoklási és -viselési jog korlátozását. Ezt az alkotmányos szabályozást a másik kilenc alkotmánykiegészítéssel együtt, 1791 decemberében fogadták el. E tilalom pontos mértéke máig az egyik legvitatottabb alkotmányos pont és politikai kérdés a tengerentúlon.

A második kiegészítés a fegyverviseléshez való jogot deklarálja, annak pontos szövege szerint:
„Mivel egy jól szervezett milícia szükséges a szabad állam biztonsága szempontjából, nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani.”
Az egész huszadik századot végigkísérte az arról folyó vita, hogy pontosan mit is jelent ez a mondat; így mintegy kétszáz év után, az Egyesült Államok v. Verdugo-Urquirdez (1990) ügyben mondta ki azt a szövetségi Legfelsőbb Bíróság, hogy „a nép” kifejezés magába foglalja mind az Egyesült Államok állampolgárait, mind az országban legálisan tartózkodó külföldieket.

 

A republikánus kormányzó felvázolt számos egyéb iskolabiztonsági intézkedést, amelyet ő és a törvényhozók támogattak, köztük 100 millió dollárt az iskolai biztonsági fejlesztésekre. Az állam emellett 28 alkalmazottal bővíti az iskolabiztonsági központot, hogy a körzetekkel együtt dolgozzanak a biztonsági kérdések tekintetében, és képzést nyújtsanak az új törvény értelmében. Ohio emellett 1,2 milliárd dollár finanszírozást is biztosított az iskoláknak a mentális egészség és más problémák kezelésére.

Ohio legnagyobb városainak, köztük Cincinnatinak, Columbusnak és Clevelandnek a polgármesterei sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a közösségeikben előforduló fegyveres erőszakra. A kormányzói aláírásra ugyanazon a napon került sor, amikor Ohio államban életbe lépett az új törvény, amely nem teszi kötelezővé a rejtett fegyvertartási engedélyt azok számára, akik törvényesen fegyvert viselhetnek.

 

Az iskolai lövöldözések egyre sűrűbben fordulnak elő az Egyesült Államokban. Tavaly 26 incidens történt. Az amerikai iskolák biztonságának javításával kapcsolatban korábban Trump azt javasolta, hogy minden iskolának egyetlen bejárattal, megerősített kerítéssel és fémdetektoros kapukkal kellene rendelkeznie, hozzátéve, hogy minden iskolában egy rendőrnek vagy fegyveres biztonsági őrnek kellene folyamatos szolgálatot teljesítenie.

A demokraták szerint a törvény téves üzenetet közvetít a texasi Uvalde általános iskolájában elkövetett 19 gyermek és két tanár lemészárlását követően. A republikánusok szerint az intézkedés megakadályozhatja az ehhez hasonló cselekményeket. A törvényhozók felgyorsították a folyamatot, hogy ellensúlyozzák a bírósági döntés hatását, amely szerint a jelenlegi törvények értelmében a fegyveres iskolai dolgozóknak több száz óra képzésre van szükségük.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére