Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ElkXrtuk spanyol operatőre: Világszínvonalú megoldásokkal találkoztam a forgatás során

Fábián Eszter

2021.05.29. 09:00

Interjút adott a 888-nak Josep M. Civit, az őszödi beszédről és annak következményeiről szóló, Megafilm Kft. által gyártott, ElkXrtuk című Kálomista-film katalán származású operatőre. A spanyol filmes dicsérte a magyar filmgyártást, és azt is elárulta, hogy mi fogta meg a történetben.

Korábban Pedró Almodóvar, Brian de Palma és most Kálomista Gábor... Miért vállalta ezt a munkát?

A rendező, Keith English – akivel már más projekteken is dolgoztam korábban, megmutatta a forgatókönyvet és felkért, hogy forgassuk le Budapesten. Izgalmas volt, hogy egy valós eseményeken alapuló politikai thrillert alkossunk.

Hogyan sikerült megragadni a magyar történelem ezen szeletét?

Informálódtam és adatokat gyűjtöttem a magyar eseményekről, amelyeket nagyon érdekesnek találtam. Amikor beszállok egy olyan filmbe, aminek valóságos az alapja, és nem fikció, akkor a képi és történelmi dokumentációt is átnézem, hogy hiteles legyen a látvány filmben.

Josep M. Civit Forrás: Megafilm

Ha jól értesültünk, Ön kamerával végigkövette az összecsapásokat Barcelona utcáin. Lát hasonlóságokat a katalánok 2017-2018-as és a magyarok 2006-os dühe között?

A katalán zavargások nagyon hasonlóak voltak, mint Budapesten: mindkét helyen volt egy kisebb csoport, amelynek tagjai elvesztették az önuralmukat, miközben a többség felelősen demonstrált. Ez a kontrollálatlan kisebbség nem tükrözi azt a többséget, akik a szólásszabadsággal és a békés demonstráció jogával élnek. A katalánok a békés és demokratikus küzdelmükről, valamint saját identitásuk elismerésének kivívásáról ismertek világszerte, legyen az Spanyolországgal szövetségben vagy attól függetlenül.

Készítene filmet a saját hazájában lezajlott eseményekről is?

Biztos vagyok benne, hogy egyszer kell filmet készíteni a 2017-2018-as barcelonai eseményekről is, de azt hiszem, előtte még el kell telnie némi időnek, hogy nagyobb távlatból, jobban ráláthassunk a történésekre.

Forrás: Megafilm

Mit gondol a spanyol rendőrök erőszakos fellépéséről, amelyet a katalán függetlenségi törekvések idején mutattak?

A rendőrség csak azok ellen intézkedik, akik provokálnak, káoszt szítanak és erőszakosak. Katalóniában javarészt hatalmas békés tüntetések voltak, mindenféle incidenstől mentesek. A katalán emberek nagyon békések és csak kevesen akarnak kitűnni és a címlapokra kerülni. Sajnos a média több figyelmet szentel az erőszaknak, és nem eleget a békésen tüntetőknek.

Dolgozott már korábban is magyar filmesekkel?

Nem, ez volt az első alkalom. Nagyszerű tapasztalat volt, mert a film, amit készítettünk, csodálatos alkotás lett, világszínvonalú megoldásokkal. A magyar stáb hatalmas szakmai profizmussal és technikai felkészültséggel dolgozott, mind a világítástechnika, a kellékek, speciális effektek és a gyártásvezetés terén.

Forrás: Megafilm

 

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére