Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mark Krikorian a 888-nak: A tömeges migráció egy nagyobb probléma

888.hu

2022.06.03. 15:20

A probléma gyökere ott ül a Fehér Házban, amíg ez így lesz, mindig lesz egy korlátja annak, amit tenni tudunk – mondta a 888.hu-nak a CPAC Hungary konferencián adott interjújában Mark Krikorian, az amerikai Bevándorlási Tanulmányok Központ (CIS) ügyvezető igazgatója.

 

888.hu: Az utóbbi időben hatalmas embertömegek érkeztek mind Európába, mind Amerikába, hogyan látja, hosszú távon milyen hatással lehetnek ezek a folyamatok a nyugati társadalmakra? Milyen veszélyei lehetnek?

Mark Krikorian: A probléma, amit a migráció a modern társadalmakban okoz, kissé különbözik az egy-két száz évvel ezelőttihez képest. Ez azért van, mert a mostani gazdaságunk poszt-indusztriális és tudás alapú, az érkező migránsok nagy része viszont alulképzett.

Ezek az emberek tudnak munkát szerezni, viszont ezek nem adják meg a lehetőségét annak, hogy feljebb jussanak. Ha van egy harmadik osztályos végzettséged, mennyit tudsz megkeresni? Még a saját családodat sem tudod ellátni. Száz-kétszáz évvel ezelőtt viszont ezzel a tudással valószínűleg el tudta. A lényeg tehát, hogy most a migráció problémákat okoz a munkaerő-piacon és a szociális ellátásban, mert ma egy guatemalai nő, akinek van két gyereke, két állásban sem tud annyit keresni, hogy enni tudjon adni a kicsiknek, ezért az adófizetőknek kell fizetni.

Emellett a modern kommunikáció és a szállítási technológiák miatt összement a világ. A biztonsági problémák, amiket a terrorizmus vagy a szervezett bűnözés okoz, most sokkal komolyabbak, mint régen. Anno nem tudtak terrortámadásokat szervezni ezer meg ezer mérföld távolságról. Egyszerűen nem volt lehetséges. Száz-százötven évvel ezelőtt is volt terrorizmus az Egyesült Államokban. De ez nem volt ennyire komoly, mert nem tudták olyan távolról irányítani. Az egy teljesen más világ volt. Ezért a tömeges migráció egy nagyobb probléma.

 

888.hu: Sokat hallunk az Egyesült Államok és Mexikó határához érkező tömegekről és az ezzel kapcsolatos intézkedésekről. Mi zajlik ott jelenleg?

Mark Krikorian: Jelenleg mindenkit, aki egy gyereket hoz magával, beengedik az Egyesült Államokba és a gyakorlatban sosem kell már távoznia. Ez hasonló probléma, mint amivel az Európaiak is szembenéztek a 2015-ös válság során. Ezt a menedék-szabályzás vezérli. Ezeket a szabályzásokat még a második világháború után hozták a hidegháború előtt, szóval már hetvenöt éves a rendszer. Már lejárt a szavatossága, de még mindig létezik. Az emberek csak odamennek a mexikói határhoz bejutnak, még csak lopakodniuk sem kell. Persze vannak, akik lopakodnak, de ők el is akarják kerülni a határőröket, mert bűnözők.

Időnként még panaszkodnak is, ha a határőrök lassan érnek oda.

Ekkor a határőrök felveszik az adataikat és adnak nekik egy meghallgatási időpontot, ami akár két-három év múlva is lehet. Ezután kiviszik őket a buszpályaudvarra vagy a reptérre és otthagyják őket.

 

888.hu: Nem túl biztató.

Mark Krikorian: Kicsit olyan lett ez, mint amilyen egy régi Wallmartban volt, hogy csak belépett és köszöntötték. A határőrök Wallmart-köszöntők lettek. Gyakorlatilag ők segítenek az USA-ba bejuttatni a migránsokat és ők egyébként ezt egyáltalán nem szeretik.

Az legutóbbi hónapban úgy emlékszem, 230 000 illegális migránst vettek így őrizetbe. Ezeknek az embereknek a nagy része az Egyesült Államokba szeretne jutni. A negyven százalékukat viszont visszatoloncolták egy, a Covid-járvány alatt született szabály miatt, aminek az volt a célja, hogy megelőzze a betegség terjedését. Ez május 24-én lejárt, a kormányzat véget vetett neki. Ami azt jelenti, hogy azok az emberek újra megpróbálják, akkor be fogják engedni őket, hacsak nem ténylegesen bűnözők.

 

888.hu: Ön hogyan látja lehet ennek a helyzetnek megoldását?

Mark Krikorian: A probléma gyökere ott ül a Fehér Házban, amíg ez így lesz, mindig lesz egy korlátja annak, amit tenni tudunk. Még akkor is, ha a republikánusoknak sikerül megszerezni a Kongresszust. Még ha mindkét házat is sikerül megnyerni, akkor is csak korlátozott lehetőségeik lesznek.

De végső soron nem érvényesíttethetsz az elnökkel egy törvényt, hogyha ő nem akarja.

Azt gondolom, hogy amíg marad a jelenlegi elnök, ez nem fog sokat változni, de amint változik, rengeteg dolgot tehetünk majd egy új adminisztrációval.

 

888.hu: Például?

Mark Krikorian: Az első dolog, hogy vissza kell állítani „Maradj Mexikóban!” programot. Ez hasonlít arra, amivel most a britek meg a dánok próbálkoznak, kaphatsz menedéket, de a meghallgatássodra Ruandában, vagy esetünkben Mexikóban kell várni.

A meghallgatáson pedig hogyha nyer, akkor beengedjük, ha nem, akkor visszaküldjük és ettől lesz ösztönző, mert az egész lényege, hogy azok az emberek, akik átlépnek a határon, a határőrségen is simán átjutnak.

Egy másik dolog, amit Trump kezdett el csinálni, az „biztonságos harmadik ország” megállapodás. Ez azt mondja, hogyha te átkelsz mondjuk Guatemalán és ott nem jelentkezel menedékért, akkor nem is lehetsz annyira kétségbeesett, szóval visszaküldünk Guatemalába, hogy jelentkezz menedékért ott.

 

888.hu: Ha már szóba került Trump, mit gondol a határfalról?

Mark Krikorian: A falak építéséről, illetve befejezéséről azt tudom mondani, hogy nem vagyok ellene, de nem igazán ez a nagy kérdés. Persze segít kicsit, de túl sok ember fókuszál a falra. A falak hatékonyak, de nem oldanak meg mindent, ez csak egy része azoknak a dolgoknak, amit tenni kell.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére