Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több éve küzd egy brit transznemű nő azért, hogy saját gyermeke apjaként ismerjék el

Jog és Szabadság

2022.01.26. 13:40

Egy indiai nő pedig nem tud utazni, mert úti okmányában nem hajlandóak a hatóságok szülőként feltüntetni.

 

Négy évtized, egy házasság, két gyermek és egy válás – ez kellett ahhoz, hogy elismerjék egy transznemű identitását Indiában, de a jogi megpróbáltatások még korántsem értek véget a számára. Hiába kérte eddig, hogy útlevelében az „anya”, illetve az „apa” megjelölés helyett a „szülő” kifejezést használhassa, eddig nem járt sikerrel.

„Most nem utazhatok külföldre a gyerekeimmel, mivel az útlevél csak az apa, az anyag, vagy a törvényes gyám nevét tartalmazhatja. Nincs lehetőség két apa feltüntetésére, ezt a helyzetet a szülő megjelölés alkalmazásával könnyen át lehetne hidalni.” Elmondása szerint 31 évesen született meg az első gyermeke, a második pedig 35 évesen. A szüléi lét egy ideig visszafogta nála a transztudatot, de 2018-ban „robbant a bomba” és nem tudta tovább elviselni a hamis kettős identitást – férfiként kívánt tovább élni.

Nagyjából ebben az időszakban zajlott az Egyesült Királyságban a McConnell-ügy. A 32 éves Freddy McConnell, aki több éve férfiként élt, de megőrizte női „reproduktív rendszerét” 2018-ban szült. Ezt követően bírósághoz fordult, miután az anyakönyvvezető ragaszkodott ahhoz, hogy a baba anyjaként szerepeljen a születési anyakönyvi kivonatban, annak ellenére, hogy nemi elismerési bizonyítvánnyal rendelkezik, amely világossá tette, hogy a törvény férfinak tekinti.

Az ítélet igen hamar támadások kereszttüzébe került, mivel csapást mért a transzszülők és gyermekeik jogaira. „Az, hogy „anya” vagy „apa” a gyermek fogantatása, a terhesség, valamint a gyermek születése tekintetében nem feltétlenül függ a nemtől.” – vonta le a következtetést a bíróság.

„Lényeges különbség van az ember neme és szülői státusza között. „Anyának” lenni, noha ez idáig mindig a női léthez kapcsolták, az a státusz, amelyet annak a személynek biztosítanak, aki a terhesség és a szülés fizikai és biológiai folyamatán megy keresztül.

„Ma már orvosilag és jogilag is lehetséges, hogy az a személy, akinek a neme a törvény szerint férfi, teherbe essen és megszülje gyermekét. Míg az adott személy neme „férfi”, szülői státusza, amely a szülésben betöltött biológiai szerepéből adódik, „anya”. McConnell sokáig férfiként élt, 2013 áprilisában megkezdte a tesztoszteron kezelést, és Floridában mellkasátformáló műtéten esett át. 2016-ban tanácsot kért egy termékenységi klinikától a teherbeeséssel kapcsolatban. Hormonkezelését felfüggesztették, aminek következtében a nemváltási folyamat egy része megfordult, de stabilizálódott, amit „önmaga elvesztésének” minősített. Menstruációs ciklusa újraindult, és 2017-ben teherbe esett egy donor spermájával, majd 2018-ban gyermeket szült.

A bíró ugyanakkor méltatta McConnellt, amiért „helyesen és bátran” előterjesztette az ügyét, és kijelentette, hogy „sürgető szükség” van arra, hogy a kormány és a parlament „egyszerűen foglalkozzon a teherbe esett és gyermeket szült transz férfi státusával.” Azt mondta, hogy a meglévő jogszabályok, valamint az Egyesült Királyság és az európai esetjog „önmagukban nem foglalkoznak közvetlenül ezzel a kérdéssel.”. Elismerte, hogy McConnell gyermekével való kapcsolatának „társadalmi és pszichológiai valósága” az apa volt, és ez feszültségben áll a jelenlegi jogszabályokkal. Hollandiában például apaként tartják nyilván azokat a transz férfiakat, akik szülnek.

A legfrissebb hírek szerint megszületett a második gyermeke.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére