Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A bevándorláspolitikánk miatt húzza a száját Ferenc pápa

Filipp Dávid

2021.06.07. 11:30

Lapértesülések szerint Ferenc pápa budapesti látogatása során azért nem akar találkozni Orbán Viktorral és Áder Jánossal, mert nem tetszik neki a magyar kormány migrációhoz való hozzáállása.

 

A múlt héten a teljes hazai baloldali sajtót bejárta a hír – mintegy győzelmi jelentésként –, hogy Ferenc pápa sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel nem akar külön találkozni szeptemberben, amikor Magyarországra jön.

A Blikk számolt be a hírről a National Catholic Register című portál információi alapján, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezik Ferenc pápa, de sem az államfőnél, sem a kormányfőnél nem tervez udvariassági látogatást tenni.

A Vatikán elkerülne minden politikai jellegű találkozót, ami feszültséget generál – mondta egy budapesti forrás a lapnak, amely szerint a kormány egyelőre hiába invitálja személyes találkozóra a pápát. A katolikus lap szerint még nem fordult elő, hogy a pápa egy ország fővárosában ne találkozott volna az állami vezetőkkel.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért ódzkodik Ferenc pápa a találkozástól.

A National Catholic Register meg is adta a választ:

A Vatikánban nem titok, hogy Ferenc pápa nem ért egyet Orbán Viktorral és Magyarország néhány püspökével sem a kormány bevándorláspolitikájával kapcsolatban, amely ellentétben áll a pápa által a kérdésben preferált »nyitott ajtók« megközelítésével.”

 

Hasonló következtetésekre jutottak lengyel lapok is. A wPolityce emlékeztetett, hogy

Orbán Viktor beszédeiben és politikájában is megvédi a keresztény értékeket, illetve arról is írnak, hogy a magyar kormány segíti a keresztényeket a Közel-Keleten,

azonban „sajnos ez sem segíti a viszonyt a Vatikánnal”.

Felidézték Ferenc pápa „Fratelli tutti...” (Mindannyian testvérek...”) kezdetű enciklikáját is, amelyben a populista kormányok „rövidlátó, szélsőséges, neheztelő és agresszív nacionalizmusát” bírálta.

A katolikus egyház argentin származású feje minden kétséget kizáróan bevándorláspárti, és ezt büszkén hangoztatja is.

„Álmodjunk együtt” című könyvében például így ír a migrációról:

Attól félni, hogy a bevándorlók felhígítják a keresztény kultúrát, groteszk módon ábrázolja a kereszténységet és egész kultúránkat. A migráció egyáltalán nem jelent veszélyt a kereszténységre, csupán azoknak az elméjében, akiknek hasznuk származik ezekből az állításokból. Népszerűsíteni az evangéliumot, ugyanakkor nem befogadni az idegeneket szükség idején – ez olyan kultúrát hoz létre, amely csak nevében keresztény, megfosztja a vallásunkat attól, ami a különbséget jelenti.”

Ferenc pápa idén májusban, a vándorlók és menekültek egyházi világnapja alkalmából is közzétett egy üzenetet, amelyben a pandémia utáni világ lehetőségeit mérlegelte, befogadást szorgalmazva az egyház részéről is.

Az egyházfő az emberek közötti különbözőségekről, valamint a kultúrák találkozásáról, színes társadalomról és sokszínű jövőről írt.

Meg kell tanulnunk másokkal harmóniában és békében élni”

– jelentette ki.

2016-ban egyébként a pápa

muszlim, keresztény és hindu vallású menekültek lábát is csókolgatta nagycsütörtök estéjén.

A katolikus egyházfő ezzel a gesztussal fejezte ki együttérzését a hazájukat elhagyni kénytelen migránsok millióival.

(Photo by STR / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT „AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO” – NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Úgy tűnik, hogy Ferenc pápa különbséget tesz a hívők érintései között.

Pár évvel ezelőtt szilvesztereste nem tudott uralkodni magán, miután egy hívő megfogta a kezét, és magához húzta őt. A pápa zarándokokkal találkozott Rómában, a Szent Péter téren, amikor a nő a kordon mögül átnyúlva megfogta, és nem akarta elengedni a kezét.

A pápa rácsapott a kezére, majd kiszabadította magát, és dühös arcot vágva elsétált a helyszínről.


Az egyházfő újév napján bocsánatot kért az esetért.

Olyan gyakran elveszítjük a türelmünket. Én is. Bocsánatot kérek a tegnapi rossz viselkedésért”

– fogalmazott a pápa, majd hozzátette, hogy mélységesen elítéli a nők elleni erőszakot.

Bár a pápa szeret migránslábakat csókolgatni, azt már nehezen viseli, ha a hívők az ő gyűrűjét szeretnék megpuszilni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére