Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ok, boomer?

Olvasói vélemény | szerző: K. György

2019.12.08. 14:38

Az ifjabb korosztály körében valamiféle ostobán vihogó trenddé vált minden ellenkező (többnyire konzervatív értékrendből eredeztethető) véleményt egyetlen rövidke riposzttal negligálni: Ok, boomer! Ugye mennyire okos, intelligens, szellemes? Mennyire értelmes? Lássuk, hogy mi ez az egész és mi van mögötte…

Nos, a boomer kifejezés annak a baby boom generációnak a csökevényes megnevezése, akik közvetlenül a világháború után születtek és akarva-akaratlan részt vettek a nyugati típusú piacgazdaság, a fogyasztói társadalom mára kétségtelenül globálissá váló térhódításában. Jellemző módon az 1941 és 1965 között világra jöttek tartoznak ebbe a halmazba. Ők tehát azok a bizonyos boomerek. Akiket mostanság részben lesajnáló, részben pedig meglehetősen stigmatizáló módon okol az ifjabb generáció azzal, hogy ténykedésükkel „tönkretették a Földet”. Kezdjük mindjárt azzal, hogy a Földet senki nem tette tönkre. Ha így lenne, akkor már nem léteznénk. Ha egy bolygót tönkretesznek, akkor az abban a pillanatban élhetetlenné válik és vége a műsornak. De ez persze csak szavakon lovaglás, ámbátor máris megvilágítja az érintett boomerezők szellemiségét…

Ezek az egyre bőszebben boomerezők inkább arra gondolnak, hogy az idősebb nemzedék okolható egyrészt a tekintélyuralmon alapuló társadalmi berendezkedésért (ezért is boomerezhetnek agyba-főbe büntetlenül, világos…), a fogyasztói társadalmi rendszer kialakulásáért-elterjedéséért, no és nem utolsó sorban a klímaválságért. Ezt ők így sosem tudnák leírni, csak annyit tudnak, hogy „tönkretették a bolygót”, de legyintsünk rá, hiszen fiatalság, bolondság… Vegyük sorba ezeket az aranyos pontokat!

Semmi hatalmat senkinek!

Szóval a boomerek a felelősek a tekintélyuralmi rendszerért. Én eddig úgy tudtam, hogy a kérdésben meghatározó jelleggel jelenlevő nyugati társadalmak liberális demokráciák, amelyekben egyenjogúság, egyenlőség és egyéb más nagyszerű dolgok vannak. Emberi jogok, önrendelkezés, szólásszabadság, polgárjogi eszközök (sztrájk, polgári engedetlenség), miegymás. Az egyszeri nyugati polgárnak (munkásnak, prolinak, mindenkinek) mindenhez joga van. Akár átvarratni magát valami egészen mássá, mint amilyennek született. Vagy halomra késeltetnie magát, de tulajdonképpen leginkább mindenhez is joga van. Veleszületett járandóságokkal rendelkezik. Vannak szabad választások, ahol eldöntheti, hogy melyik széltolóra adja a voksát – hátha az bármikor figyelembe veszi a népképviseleti demokrácia legfontosabb alaptételét, vagyis a népképviseletet és nem érdekelt abban, hogy nagyvállalatok által felbérelt ügynökként népellenes lobbitevékenységet folytasson. A nagy kérdés az, hogy mit jelent a tekintélyuralmú rendszer a nem-boomerek alacsony dőlésszögű fénytörésében?

Minden bizonnyal arra gondolnak, hogy a munkahelyeken még mindig vannak cégvezetők, osztályvezetők és mindenféle más, pokoli alakok, akik koordinálják a munkafolyamatokat és kordában tartják a mélyen tisztelt dolgozókat, hogy azok munkájuk nagy részét kellő hatékonysággal lássák el. Például fészbúkozás helyett. Ez tömény diktatúra, hiszen tudjuk, hogy a 20-30 évesek korosztálya többnyire olyan munkahelyeken szeretne lógni, ahol nincs főnök, ha van, akkor az inkább cimbora és nem feltétlenül kell komolyan venni. Ahol kötetlen a munkaidő, vagyis orrba-szájba lehet lógni és ahol mindezért cserébe minimum annyi zsetont kapnak, amennyiből kényelmesen lehet folytatni a csodálatos semmittevést – vagyis többek között a fészbúkozást.

Ez nem holmi fantazmagória, több felmérés igazolja, hogy a nem-boomerek olyan cégeknél dolgoznának (?) a legszívesebben, ahol egyenrangúság van, ahol nem kötött a munkaidő (ha elvégezte a szerinte aznapi melót, akkor kalap-kabát, de miért is ne végezhetné el azt, amit másnapra tervezett be haláli kényelmesen…) és ahol a nyugati átlagbéreknél komolyabb összegeket vágnak hozzájuk, csak hogy érezzék azt a törődést, amit mamitól-papitól korábban megszoktak. Ha mindezek a feltételek nem teljesülnek, akkor az alávaló tekintélyuralom. Hiába magyarázod nekik, hogy a cégvezetők nem csak úgy, önmagukban és haszontalan módon azok-amik, hiszen képzettségük (nem, nem bölcsész diplomára gondolok), szakirányú tapasztalataik okán ők koordinálnak, irányítanak, jelölik ki a feladatokat, célokat, ez szerintük „Ok boomer”. Mert ők jobban tudják.

Ők úgy képzelik, hogy a Microsoft vagy az Apple egyetlen hatalmas kommuna, ahol mindenki mosolyog a másikra, nincs semmiféle hierarchia, a dolgok simán megoldódnak – nagyjából maguktól. De legalábbis anarchikus-kommunális erőfeszítések révén. Logisztika? Szak- és célirányos megbízások? Hol élsz te, boomer??? Hiszen mi mindenhez is értünk!

Ha úgy tetszik, a nem-boomerek valamiféle kommunisztikus vállalati modellt álmodtak meg maguknak. Főnök nélkül. Elég volt nekik az a rengeteg tanár a sulikban… Apropó, tanárok! Általuk az oktatási rendszer is tekintélyuralmi képződmény, hiszen kiáll az osztály elé egy boomer és elkezdi az ifjakat kioktatni! De mégis, milyen alapon? Csupa érdektelen hülyeségről beszél, olyanokról, hogy történelem meg kultúra. Amikor ott van a Wikipedia – már ha érdekelnek az ilyen cuccok, amik a nem digitális, tehát elviselhetetlenül valóságos őskorszakok mérhetetlenül unalmas maradványai. Szóval tanárok. Na ja. Okoskodnak itt nekünk, még olvasni is tudnak és ezt tőlünk is elvárják! Hülye boomerek! Megmondják, hogy mikor milyen óra van, mit kell tanulnunk, sőt, még házi feladatokat is kiadnak, nehogy már jól érezzük magunkat azután, hogy kiszabadultunk az iskola börtönéből! Igazán felháborító és legfőképpen tekintélyuralmi, ilyen módon elfogadhatatlan! Azt akarjuk tanulni, ami minket tényleg érdekel! Például PC-s és konzolos játéktörténelmet! Vehetnénk irodalomból Miley Cyrus vagy Rihanna klasszikus dalszövegeit, földrajzból meg azt, hogy hol van az Apple központja. Olyan tantárgyak kellenek, amikből megismerhetjük a könnyű, lehetőleg értékteremtés, érdemi munka nélküli pénzszerzés módozatait, az adóelkerülés lehetőségeit. Nehogy má’ én adózzak! Ellenben nekem minden alanyi jogon jár, ugyebár… Például a feltétel nélküli alapjövedelem. Értitek, feltétel nélküli! Testnevelés helyett lehetne genderkurzus elméletben és gyakorlatban. És így tovább, mindenesetre mi sokkal jobban tudjuk, hogy milyen tananyag által válhatunk emberré, mint a hülye boomer-tanárok.

A műanyagzombik ítélkezése

Haladjunk tovább (progresszív haladárok módjára) és lássuk, hogyan cseszték el az egész bolygót ezek a boomerek a fogyasztói társadalommal. Ezért is a boomerek a felelősek! Naná! Milyen kár, hogy a nem-boomereknek fogalmuk sincs arról, hogy az Egyesült Államokban bőven a világháborút megelőzően, kereskedelmi és promóciós szakemberek találták fel a fogyasztói kultúrát, mégpedig azért, hogy fellendítsék a gazdaságot – de legfőképp a saját és megbízóik bankszámláit. Több termék, több munkahely, több jövedelem, magasabb komfort. A kapitalizmus kevésbé ördögi manifesztációja lett volna ez – kár, hogy legalább annyira nem jött össze, mint az emberarcú kommunizmus. Ezek a párosítások ugyanis oximoronokat eredményeznek. Tehát a boomerekre felsőbb szintekről erőltették rá az állandó fogyasztás rémképét, ami kétségtelenül a Föld erőforrásainak nagyságrendekkel nagyobb feléléséhez vezetett, illetve egy olyan életérzést terjesztett el, amelyben több a stressz, a frusztráció, mint a minőségi örömérzet, netalán boldogság. Azonban ezért egy teljes generációt okolni, sőt, stigmatizálni legalábbis dőreség, de sokkal inkább ostobaság.

Kedves nem-boomer! A jelenleg uralkodó világrend nem valamiféle globális szavazás által lett olyanná, amilyenné, hanem nagyvállalati és világbirodalmi érdekekhez igazították civilizációnk nem éppen barátságos arculatát. Ezért nem egy egész generáció a felelős, hanem egy jól behatárolható érdekcsoport, akik az egész fogyasztói társadalmi modellt kitalálták. Ja, hogy a boomerek nem lázadtak fel ez ellen? Kedves nem-boomerek, mond nektek valamit ’69? Az antikapitalista és polgárjogi mozgalmak évtizedeken átívelő tevékenysége, amik révén példának okáért a feketék (de sok más, például valós vagy vélt társadalmi kisebbség tagjai) mára összehasonlíthatatlanul normálisabb, teljesebb életet tudnak élni, mint a történelem során bármikor?

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a fogyasztói társadalom megszületésének egyik előfeltétele volt a tömegtermelés, amit szintén nem a boomerek találtak ki, hanem azok, akik a legkülönbözőbb gazdasági trükkök révén óhajtották bevasalni a pénzt a lakosságtól.

Mindezen túl a fogyasztói társadalom ágyazott meg a ti kényelmeteknek. Ebben a pokoli rendszerben juthattok hozzá az újabb és újabb mobilkütyükhöz, éppen trendi ruhákhoz, ilyen-olyan csecsebecsékhez. A fogyasztói társadalom teremtette meg azt a versenyhelyzetet, aminek okán a manapság tapasztalható észbontó árukínálat, a bőség zavara áll rendelkezésetekre. Napestig válogathattok a hülyébbnél hülyébb telefontokok között, hátha valamelyik elnyeri a tetszésetek, aztán lehet menni boomer-anyuhoz vagy boomer-apuhoz kikönyörögni tőlük a cuccot.

Azt sem ajánlatos figyelmen kívül hagyni, hogy a bűnös boomerek találtak fel mindent, amit ti már csak használtok. A műholdakat, az internetet (igen, az egészet), a felhasználóbarát operációs rendszereket, a mobilkészülékeket. Ők gyártják le nektek a fotelt, amiben tespedtek. A tévét, amit megigézve bámultok. Figyelj csak: A képregények és ezekből készült filmek általatok istenné avanzsált ikonja, Stan Lee is egy boomer. Igaz, ő, 1922-es születésű, de na, legfeljebb ősboomer, nem? Akik a pocsékabbnál pocsékabb, de általatok kultivált filmeket készítik úgy általában, azok is boomerek. Az igazán jó klasszikusokat is a boomerek követték el. A kajátokat boomerek termelik. Az orvosaitok szinte kivétel nélkül boomerek. Ez egy boomer-civilizáció kedveskéim, amit kétségtelenül éppen mostanság alakítotok át a Hülyék Paradicsoma című filmben ábrázolt disztópikus csökevénnyé.

A nagy kérdés az, hogy ti, kedves nem-boomerek mi mindent fogtok feltalálni, megkonstruálni, hogyan fogjátok megóvni a jövőt úgy, hogy eközben ne pusztuljon el x milliárd ember a nagy jóakarat közepette…

Klímagyilkossággal vádolt korosztály

Szerintetek a boomerek miatt van klímaválság, mert ők eregették ki a légkörbe a legtöbb szén-dioxidot, építették ki a modern ipart, a gyomirtókkal és műtrágyával átitatott mezőgazdaságot és árasztották el az egész bolygót azzal a nyamvadt műanyaggal, amit ti is nagy elánnal használtok – például a mekiben, vagy amikor energiaitalokkal tömitek ki magatokat, vagy amikor vesztek valami trendi cuccot és annak csomagolása igazából egy merő műanyag és sokszor még az a bizonyos trendi cucc is az. De ez titeket ilyen, számotokra aktuálisan komfortos élethelyzetben egyáltalán nem zavar. Akkor kúlság van, meg királyság. Hö-hö-hö.

Szóval a boomerek okozzák a klímaváltozást. Egy bolygó nagyságú, emberi léptékkel mérve gigászinak számító égitesten, alig néhány évtized leforgása alatt, ráadásul úgy, hogy a kétségkívül környezetszennyező tevékenységek a Föld bizonyos pontjaira koncentrálódtak ez idő alatt. Mivel az egyenletből nyugodtan kihúzhatjuk Afrikát úgy, ahogy van, de Ázsia nagy részét és Ausztrália jórészt lakatlan területét is. TI úgy képzelitek, hogy az egész világ nonstop pöfékel, lefedve az egész bolygót, holott ez egyáltalán nem igaz. A környezetszennyezés a fejlett társadalmakban jellemző, persze azért valamennyit exportálni is szoktunk ebből, de tudomásul kellene venni, hogy az emberi tevékenység mértéke messze nem elegendő ahhoz, hogy ilyen, földtörténeti szempontból igen csekély idő alatt apokaliptikus változásokat produkáljunk az autóinkkal és a gyárkéményeinkkel.

Sajnálatos, hogy nem veszitek figyelembe azt a tudományos alapvetést, amely szerint klímaváltozás mindig volt és mindig lesz. A Föld állandóan változik, hol kisebb, hol nagyobb mértékben. A klímának rossz szokása, hogy néha változik. Amolyan ciklikus módon, nagy mértékben kitéve a naptevékenységnek, a pólusok vándorlásának és a földtengely ingadozásának. Kétségtelen tény, hogy valamilyen szinten mi magunk is hozzájárulunk, de ez a mérték messze nem olyan magas, hogy csak azzal klíma-világvégét produkáljunk. Pláne nem egyetlen generáció, néhány röpke évtized során. Ha pedig nem lenne naptevékenység, pólusváltás, földtengely ingadozás, akkor önmagában a CO2 kibocsájtásunk mértéke elhanyagolható és nem alkalmas arra, hogy apokalipszist hozzon ránk. Egyértelműen mérhetetlen ostobaság és nemkülönben aljas dolog egy egész generációt megvádolni azzal, hogy „tönkretették a bolygót”.

Az érvek hülyék! Hülye érvek!

Érdekes módon éppen a nem-boomer, nem fiú-nem lány, nem-aktív és produktív, nem valóságbarát, ellenben hihetetlenül toleráns, nyitott, demokratikus generáció az, amely miközben minden megbélyegzést, stigmatizálást, kirekesztést és általánosítást elítél (már ha nem a fehér, heteroszexuális emberekről van szó), ez esetben szinte parancsszóra (ennyit a tekintélyuralom elutasításáról) vesz át egy elképesztően ostoba frázist és használja azt úton-útfélen. Ezzel pedig egy egész generációt, több milliárd embert stigmatizál és általánosítva kiált kollektív bűnösséget. Egy primitív mémet alkalmazva. Gyaníthatóan azért, mert már érvelni is kényelmetlen. Elvégre egy érdemi vita során túl sok mindent kellene leírni, kimondani, mondatokat fogalmazni, alapvető tényszerűségekkel tisztában lenni, ez pedig nem okoz instant életörömöt, ráadásul általános jellegű tájékozottságot, olvasottságot követel. Ők azonban csak a hírportálok cikkeinek hangzatos, gyakran félrevezető címeit olvassák el, a könyveket pedig akkor sem ismernék fel, ha eléjük tennénk egyet. Ezért veszett ki belőlük nem csak a klasszikus értelemben veendő kultúra, hanem a szövegértés és fogalmazás készsége és ezért apad a gondolkodás adottságának mértéke. És éppen ez a szellemi hanyatlás az oka annak, amiért most olyan jól jön nekik az „Ok, bommer”. Mert mostantól (szerintük) elég csak ennyit betolni, ezzel kifejezték ellenérzésüket és úgy hiszik, hogy sikeresen cáfoltak, de legalábbis negligáltak minden felvetést. Ezzel szemben a rideg valóság az, hogy az „Ok, boomer” nem más, mint a felszínesség, az ostobaság, a tanácstalanság generációra szabottan tömörített kinyilatkoztatása. Annak a biztos jele, hogy az egyszeri boomerező nem tud mit kezdeni a kialakult helyzettel, nincs semmi érdemleges, viszontválaszra alkalmas, saját kútfőből származó gondolata. Illetve egyszerűen túl kényelmes és úgy hagy rá mindent a másikra, hogy eközben meg van győződve önmaga szellemi fölényéről, tévedhetetlenségéről, vélt ártatlanságából adódó vélt felsőbbrendűségéről.

Mit is mondott John Cleese a mérhetetlenül hülyék oktalan magabiztosságáról? Ezt kellene fejben tartani és megkérdezni, ki itt a totálisan hülye? Az, aki érvel, példákat hoz, megfogalmazza saját gondolatait, vagy aki valós társadalmi-kulturális tartalmat nélkülöző mémmel menekül bármilyen diskurzusból?

Legvégül pedig el kellene töprengeni azon, hogy vajon mennyire hasznos a százmilliókat halálba küldő osztályharc után korosztályharcot szítani-kezdeményezni és ha ez mégis megtörténik, akkor milyen hozadékokkal kell számoljunk. Ha a nem-boomerek kritikus nagyságú tömege elhiszi azt a tömény ostobaságot, hogy a boomerek okolhatók mindenért, ők a felelősök, sőt, bűnösök a világ jelen állapotáért, azonnal ellenségképpé alakul át az idősebb korosztály. Úgy, mint egykoron a nácik szemében a komplett zsidóság? És ha eljön az idő, akkor majd a boomereknek is megkülönböztető, ab ovo megalázó jelzést kell hordaniuk a kabátjukon? Lesznek majd boomer-táborok, kedves jövő reménységei? Esetleg kidolgoztok egy végső megoldást erre a fránya generációs problémára (is)?...

Ezt a cikket egy olvasónk írta. Amennyiben Te is kedvet kaptál, várjuk írásodat a velemeny@888.hu címre.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére