Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Biztonságos vezetés extrém időjárási körülmények között

(X)

2021.12.16. 18:02

(X)

 

Extrém időjárási körülménynek nevezhetjük a ködben, a szélben vagy akár a sárban való vezetést is.

Miként vezessünk ködben?

Ködben érdemes lassabban közlekedni és úgy tervezni utazásunkat, hogy több időt hagyjunk a célállomás elérésére. Az előttünk és a mögöttünk haladók számára is láthatóvá kell tenni a járművet, ne feledkezzünk meg a tompított fényszóró és a ködlámpa használatáról sem. Ha lehet kerüljük el ködben a fényszórók használatát, hiszen az még jobban meg fogja nehezíteni a látást. Az előttünk haladó jármű mögött tartsuk be a megfelelő követési távolságot, hogy gond esetén elkerülhessük az ütközést. Ködben sokkal nehezebb észrevenni a forgalmi rend változásokat és a hirtelen megállást. Ködben igyekezzünk követni az útra felfestett jeleket. Ködben tartózkodjunk az előzéstől, hiszen ebben a helyzetben rendkívül balesetveszélyes. Ha rendkívül sűrű ködbe érünk, akkor kapcsoljuk be a vészvillogónkat és igyekezzünk minél gyorsabban egy biztonságos helyen félreállni, amíg a köd egy kicsit enyhül.

Forrás: Pixabay

Miként vezessünk szélben?

Szeles időjárás esetén csökkentsük a sebességünket és készüljünk fel arra, hogy vészhelyzet esetén időben meg tudjunk állni. Ha szeles időben vezetünk, akkor azt tegyük felhúzott ablak mellett, ezzel elkerülhetjük, hogy a szemünkbe menjen valami, ami akadályozhat bennünket a látásban. Szélben oda kell figyelni a gyalogosokra és azokra a hulladékokra, amelyeket esetleg a szél felfúj az utakra. Szélben a dudálást nem minden esetben lehet meghallani, így közlekedjünk minél biztonságosabban, felkészülve bármilyen vészhelyzetre. Amennyiben terhet szállítunk a jármű tetején, azt minél jobban kötözzük le, hiszen a nagyerejű szél könnyen felkaphatja és lefújhatja. Magas járműveket mindig óvatosan előzzünk, hiszen a magas jármű mellett tovább haladva a szél ereje lökhet egyet a járművön, amire megfelelő ellen kormányzással kell reagálnunk, tanácsolja a gumiabroncsakciok.hu.

Miként vezessünk a sárban?

Sokszor nagyon nehéz eldönteni, hogy a sárral borított talajon vajon át tudunk-e kelni biztonságosan vagy sem. Hogyan tudjuk ezt nagyon egyszerűen megállapítani? Ha az úton nagyon vastag a sárréteg, akkor álljunk le és vizsgáljuk meg, hogy mennyire kemény a réteg. Ha nem megfelelő keménységű, akkor inkább keressünk egy alternatív útvonalat. Nézzük meg, hogy esetleg látjuk-e más jármű keréknyomait, hiszen akkor feltehetően mi is megbírkózunk a nehezített tereppel, de azt is figyeljük meg, hogy milyen típusú járműnek sikerült előttünk áthajtania a sáron. Ha az átkelés mellett döntünk, akkor azt tegyük meg lendületből és a sáros részen még véletlenül se tapossunk rá a fékpedálra, mert az elakadáshoz vezethet. Egy ilyen saras kirándulás után elkerülhetetlen lesz a gépjármű alapos letakarítása, hiszen fontos, hogy a kerekekről eltávolítsuk a sarat, mielőtt az még nagyon rászáradna.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére