Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mától olyan sört ihatsz a Várban, mint még soha sehol

Pörge Béla

2018.08.23. 10:17

Persze ehhez ki kell menned a Budavári Sörfesztiválra, de ezt egyébként is érdemes megtenni!

Augusztus 23-26. között rendezik meg a Budavári Sörfesztivált. A fesztivál történetében különleges az idei év, hiszen egyszer nyár elején már volt egy Budavári Sörfesztivál, ami a nevével ellentétben nem a Várban volt, hanem a Szabadság téren. Az egy nagyon jól sikerült rendezvény volt, így bizakodással várom, milyen lesz a budai Várba visszaköltözött buli.

A bizakodásomat tovább növelte egy keddi sörkóstoló, ahol azon kevesek közé tartozhattam, akik elsőként ízlelhették meg a fesztivál hivatalos sörét, a First által főzött BDPST Beerfest IPA-t. A kóstolón egyébként úgy volt, részt vesz Curtis is, akkor még érthetetlennek tartottam, hogy nem volt ott, de azóta kiderült, hogy mi lehetett az oka. Szomorú.

Visszatérve a sörre. A neve alapján a fesztivál söre IPA, de itt nem egy testes, erős karakterű IPA-ra kell gondolni. Ez egy úgynevezett Session IPA, magyar szó erre nincsen, de talán a részleges IPA lenne a megfelelő fordítás. Vásárhelyi István sörgasztronómus úgy értékelte ezt a sört, hogy egy könnyed, kellemes, partizós sör, ami nem vág haza a 35 fokos melegben.

Valóban ezt éreztem én is az első kortynál, hogy egy könnyed sörről van szó. Mint a világos sörök kedvelőjének, nekem nagyon bejött, hogy nem volt hangsúlyos az IPA karaktere, pont kellemesen volt kesernyés ez a sör számomra.

A BDPST Beerfest IPA alkoholtartalma 4,8 százalék, szárazanyag-tartalma 12 százalék. Ez megfelel egy sima pilseni típusú világos sör arányainak, így különlegessége ellenére akár ivósörnek is nevezhetnénk.

Az esemény utáni rövid beszélgetésünk során Kurucz Dániel elmondta, hogy a FIRST Craft Beer szeretne abba az irányba elmenni, hogy egyszerűbb, úgymond könnyebben értelmezhető söröket is készít, hogy ezzel minél nagyobb közönséget érjen el. Én ezt csak támogatni tudom, mert bár egy-egy ilyen fesztiválon élmény kipróbálni különleges söröket, az igazi siker az lenne, ha a magyar sörfogyasztó társadalomban a léc feljebb kerülne.

Kurucz egyébként a sörfesztivál céljaként is az edukálást nevezte meg, azt, hogy az emberek megismerjék a minőségi magyar söröket, erősödjön a sörpiac.

Ez a korábbi, Szabadság téri rendezvényen is elhangzott már, akkor abban a formában, hogy a sörözést menővé kell tenni. Akkor úgy gondoltam, hogy ez a fesztivál nagyon jó úton jár, most meglátjuk, hogy a Várban is hozzák-e a szintet.

A fesztiválon ezúttal is alap lesz a készpénzmentesség, ezt a szervezők presztízsnek tartják. A BDPST Beerfest IPA mellett is számos újdonsággal találkozhatunk a fesztiválon, melyen összesen 200-250 sör lesz megkóstolható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére