Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Levennék a vörös csillagokat a Kreml kupoláiról, hogy visszakerülhessenek a cári sasok

Vincze Viktor Attila

2017.11.29. 21:28

A Szorók Szorokov nevû orosz ortodox vallási mozgalom kezdeményezést indított annak érdekében, hogy a Kreml tornyairól lekerüljenek a vörös csillagok, helyükre pedig visszakerülhessenek az 1935-ben eltávolított kétfejû cári sasok. A kezdeményezés - tekintetbe véve az orosz társadalomban végbement, a cári birodalmi múlt megítélésével kapcsolatos változásokat - egyáltalán nem esélytelen.

A mozgalom képviselői úgy vélik, hogy a kommunista vörös csillag eltávolítása Moszkva központi épületegyütteséről történelmi igazságtételt szolgáltatna, és könnyen lehetne a megbékélés jelképe is.

A szervezet szerint már csak azért is indokolt lenne az ötágú csillagok levétele, mert a vörös csillagoknak csak a szovjet idők alatt épült épületek tetején, külsején van létjogosultsága megmaradni. A Kreml tornyain azonban nem, mivel a bolsevikoknak semmi közük sincs a cárok moszkvai palotájának és erődítményének felépítéséhez.

Az ortodox közösség szerint fontos lenne, hogy még az idén, a Nagy Októberi Forradalom centenáriumán sor kerüljön a cserére, mivel ez azt jelképezné, hogy Oroszország leszámolt közelmúltbeli történelmének azzal a dicstelen részével, amely tagadta isten létezését — mindezt ráadásul úgy, hogy ezt a középületeken még hivalkodó módon jelezte is.

A cári sasok visszaállításáért indított ortodox egyházi mozgalom már gyűjti az aláírásokat, amelyekkel reményei szerint ügye mellé állíthatja a politikusokat is.

Ha sikerül a kezdeményezés és valóban lecserélik a Kreml tornyain és közülük is elsősorban a Szpasszkaja tornyon a vörös csillagokat, akkor annak komoly szimbolikus jelentősége van, mivel a Kreml mindig is Oroszország egyik legfőbb központi jelképe volt.

A Szpasszkaja torony pedig Moszkva és a Kreml egyik világszerte legismertebb épülete.

A kétfejű sasok eltávolításáról 1935 augusztusában a Szovjetunió központi hírügynöksége, a TASS a következő közleményt tette közzé:

"A Szovjetunió Népbiztosok Tanácsának Központi Bizottsága úgy döntött, hogy 1935. november 7-ig a Történeti Múzeum épületéről és a Kreml falához tartozó Szpasszkaja, Nyikolszkaja, Borovitszkaja, Trojtszkaja tornyokról is el kell távolítani a sasokat. Ugyanezen időpontban pedig sarlót és kalapácsot tartalmazó ötágú csillagokat kell elhelyezni a Kreml tornyaira".

A Szpasszkaja torony tetején álló első, sarló kalapácsos vörös csillagot 1937-ben egy újabbra kellett cserélni, mert az eredeti darab nem bírta az időjárás viszontagságait. A jelenlegi vörös csillag 3,75 méteres nagyságú.

Az, hogy a vörös csillagok eltávolításának ötlete felmerülhetett, nagyban köszönhető annak a változásnak is, ami az orosz közvéleményben és a politikai közéletben is végbement az utóbbi időben a szovjet korszak történelmi megítélésével kapcsolatban.

Oroszország és az orosz közvélemény nem tagadja meg a szovjet birodalmi múltat (sőt kifejezett nosztalgiával vannak iránta), de ma már elismerik azt is, hogy a totalitárius kommunista diktatúra milyen sok áldozatot szedett, és mennyi szenvedést okozott mindenkinek.

Ennek jegyében avatta fel például idén Vlagyimir Putyin orosz elnök a sztálini diktatúra áldozatainak oroszországi emlékhelyét.

A Kreml összterülete 27,5 ha. A szabálytalan háromszöget alkotó fal hossza 2235 m, magassága 5 és 19 m között váltakozik, vastagsága 3,5-6,5 m. A falakat és bástyákat 1485-1495 között emelték a III. Iván által behívott olasz mesterek irányításával. Eredetileg 18 védőbástya készült, a 17. században ezeket sátortetőkkel látták el, és további két bástyatornyot is építettek (a Carszkaja-tornyot és a híd előtti Kutafja-tornyot). Méret és forma tekintetében kiemelkedőek a kör alakú saroktornyok és a kapuk – korábban felvonóhidakkal is ellátott – külső lőállásokkal kiegészített tornyai: a Vörös térre nyíló Szpasszkaja- és Nyikolszkaja-torony, mindkettő Pietro Antonio Solari alkotása (1491). A Kreml épületegyüttesének központja, a Katedrális tér (Szobornaja tér) három székesegyházáról kapta nevét, és a 15. század végén alakult ki. A tér és sokáig a város legmagasabb, 81 méteres építménye volt a Nagy Iván-harangtorony (Ivan Velikij-harangtorony). Az eredeti, szintén 1505-1508 között emelt torony Bon Frjazin mester munkája. A felső, kerek dobbal utólag, 1600-ban egészítették ki. A háromszintes, nyolcszögű épület a város védelmi rendszerének is része volt, a Kreml legfőbb őrtornyaként szolgált. A 16. század közepén egy másik harangtornyot is építettek mellé, Petrok Malij építőmester irányításával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére