Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kedves Hollywood! Attól még nem lesz jó egy film, hogy női főszereplőt raktok bele

Zelenka Dóra

2019.06.16. 20:50

Helyette mondjuk kéne rendes forgatókönyv némi eredetiséggel megfűszerezve. Sötét zsaruk a Föld körül – kritika.

A feminizmus, a „girlpower”-jelenség egy bizonyos mértékben még teljesen rendben van, de sokak nagy bánatára nem lehet mindent ezekre az eszmékre alapozni. Egy klasszikus film felelevenítése attól még nem lesz sikeres, hogy a férfiak helyett most egy nő menti meg a világot.

A Sötét zsaruk a Föld körül napjainkban játszódik. H ügynök (Chris Hemsworth) és Nagy T (Liam Neeson) sikeresen leszámoltak a kaptár nevezetű ellenséges fajjal. Még fel sem dolgoztuk az első snittben látottakat, de már ugrunk is vissza az időben 20 évet. A kis Molly, későbbi nevén csak M (Tessa Thompson) egyik este szemtanúja lesz annak, hogy a szüleit neutralizálja (azaz elveszi az emlékeiket) két ügynök. Meg is történik Molly első harmadik típusú találkozása egy földönkívüli lénnyel. A lány ezután az este után pedig annak szenteli az életét, hogy rábukkanjon a fekete öltönyös ügynökségre. Nem nagy titok: Molly rájuk is talál, O ügynök (Emma Thompson) be is szervezi, majd a próbaidős ügynöknő hirtelen azon kapja magát, hogy H ügynökkel együtt próbálja megmenteni a Földet.

Kép: Columbia Pictures

Az alapkonfliktus eléggé kusza: van egy fegyver, amit két idegen lény meg akar szerezni, adott egy homályos múltbéli szál, plusz van még egy tégla is a sötét zsaruk között. Hőseink ebben a fejfájdítóan bonyolult összeesküvésben találják magukat, mindeközben pedig mi, a nézők is bajban vagyunk, hiszen a kulcskaraktereket beazonosítani sem nagyon lehet, a film olyan rohamos tempót diktál. Csak kapkodjuk fejünket, ahogy az egyik képkocka követi a másikat, és azon gondolkodunk, hogy lehet így tönkrevágni egy alapvetően jó franchise-t.

Merthogy a Sötét zsaruk negyedik része ablakon kidobott 110 millió dollár.

A Men in Black 4. a felesleges szóval írható le a leginkább. Se nem ad hozzá az eredeti filmekhez, se nem kreál szélesebb világot. Felesleges, érdektelen, unalmas és gyászos produkció.

Kép: Columbia Pictures

Hollywood úgy gondolta, elég lesz, ha belerak egy csipet girlpowert, hiszen ettől majd mindenki szeretni fogja. Hát nem így lett.

Az első, immár 12. életévét töltő Sötét zsaruk tipikusan az a film volt, ami nem vette komolyan magát, mégis zseniális világot kreált egy szintén zseniális duó főszereplésével. Mostani filmünkben viszont már felmerül a kérdés:

Men mint férfiak?

– ajjaj, van itt bőven hímsovinizmus és elnyomás.

Barry Sonnenfeld filmjében adta magát a cím. Az eredeti filmet ugyanis nem egy eszme kiszolgálására építették fel, hanem a két karakteres főszereplőre. A bohókás, laza J (Will Smith) és a mindig mogorva, merev K (Tommy Lee Jones) párosába azonnal bele lehet szeretni, főleg mikor hozzájuk csapódik még egy beszélő mopsz és egy csapat kanos kukac. Abszurd, de szinte tökéletes felhozatal.

Legújabb filmünk viszont izzadságszagúan próbálja kihozni a cselekményből, hogy M ügynök, azaz a kábé pár hete szolgálatban lévő női fekete öltönyös legyen a megmentő. Ráadásul még ezt is rosszul csinálja. A film lezárásának ugyanis semmi súlya nem volt. Nevetségesen együgyű és érdektelen, ráadásul teljesen kiszámítható lezárást tartogat a néző számára. Ha már egy „badass” női karaktert akarunk kreálni, annak legyen már valami értelme is.

A forgatókönyvírók viszont úgy gondolták, hogy Tessa Thompson (és a háttérben főnökösködő Emma Thompson) puszta jelenléte, továbbá a férfi főszereplő totális lebutítása, kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítése a női karakter felé majd elég lesz a rajongóknak, hiszen láthatnak ismét egy fejezetet kedvenc abszurd világukból. De nem, ez nem elég, mi inkább elfelejtenénk, hogy ez a film egyáltalán létezik.

A Sötét zsaruk a Föld körül egy olyan mozi lett, amit érdemes messzire elkerülni. Nem ajánlatos se annak, aki nem ismeri a régi filmeket, de főleg azoknak nem, akik szívében méltó helyet foglal el Tommy Lee Jones és Will Smith párosa.

IMDb: 5.5/10
888: 1/8

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére