Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szexuális zaklatástól az ágyba szarásig

Fodor-Horváth Zsófia

2022.05.08. 11:55

Még mindig imádunk csámcsogni a botrányokon.

 

Aki nagyvárosban él és használja a tömegközlekedést, biztosan lehetett már tanúja utcán élő, erőteljesen tudatmódosult emberek, párok vitáinak, amik sokszor fajulnak tettlegességig. A Mónika-showba illő, egymásra artikulálatlanul fröcsögés, piás üvegekkel dobálózás, hajtépés egy 4-es 6-os útvonalon vagy az aluljáróban bármikor szembe jöhet, mégsem indul érzékenyítő #teamrozi vagy #justiceforbéla hashtagkampány a szolidaritás jeléül. Az ilyen lecsúszott „utcai előadókat” mindenki igyekszik nagy ívben elkerülni, amikor azonban szépek, sikeresek és gazdagok, már más a helyzet. Hetek óta van szerencsénk térdig gázolni Johnny Depp és Amber Heard mérgező párkapcsolatának szemetében, Depp ugyanis ötvenmillió dollárra perli a volt feleségét egy cikk miatt, amiben Heard családon belüli erőszak áldozataként állítja be magát – Heard pedig viszontperli százmillió dollárra. A két világsztár csak egy évig élt házasságban, botrányaik azonban évek óta töltik fel tartalommal a bulvár hasábjait.

A most zajló tárgyaláson olyan részletek derülnek ki a kapcsolatukról, amik kapcsán csak kapkodjuk a fejünket: kölcsönös érzelmi, fizikai bántalmazás a kapcsolat kezdete óta, drog, pia, megcsalás, ágyba szarás, és egymás sutyiban filmezése kiszolgáltatott és/vagy tudatmódosult állapotban. Természetesen mindig a másik a hibás, „nem is úgy rúgtam hátba, hogy elessen”, „nem tudtam, hogy levágja a vodkásüveg a kisujját, amikor hozzávágom”, „nem erőszakoltam meg, csak drogot kerestem a vaginájában”, ujjal mutogatás, sírás, egyre több előkerülő hangfelvétel, a szakértő pedig személyiségzavart emleget. Annak, hogy valaki ilyen mérgező dinamikájú kapcsolatban éljen, mint Depp és Heard, sok magyarázata lehet, a két celeb családi hátteréről is sok részlet derült ki. Johnny Depp például beszélt a tárgyaláson arról, hogy gyerekkorában bántalmazta édesanyja, emiatt is fogyasztott kamaszkora óta rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt és bármilyen fajta drogot, amihez csak hozzá tudott jutni, hogy „enyhítse fájdalmát”. Heard gyermekkora sem lehetett felhőtlen, ő korábban apja drogfüggőségéről számolt be.

 

Az ügy kezdetben egy klasszikus #metoo sztori lehetett volna az ismert forgatókönyvvel: a nő mindenféle bizonyíték nélkül megvádolja a férfit, aki aztán elesik minden filmszereptől, kihátrál mögüle mindenki, aki valaha támogatta, a nő pedig sikeres lesz. Csakhogy ebben az esetben a férfi nem hagyta magát – még szerencse, hogy akkora volt a bizalom kettejük között már a románc bimbódzásakor, hogy folyamatosan felvették egymás bántalmazását, amit most bizonyítékként lehet használni a bíróságon. Egy ideig úgy tűnt, Depp és Heard szappanoperája jó nagy pofont ad majd a #metoo mozgalomnak azzal, hogy kiderül: a valódi áldozat a férfi, akit bántalmazással vádoltak. Azonban egyre inkább afelé halad a történet, hogy kiderül: a nők bálványa, a mindenki szerint kedves és bűbájos Johnny Depp is csak egy alkoholista, Depp és Heard kapcsolata pedig a pénzen és csillogáson kívül semmiben nem különbözik az aluljárós Rozi és Béla utcán verekedős kapcsolatától, mert ez is csak egy szimpla szerfüggő-társfüggő-bántalmazó kapcsolat, annak minden elrettentő tulajdonságával.

 

Ha Depp és Heard nem lenne híres és gazdag, ha nem lenne színészi teljesítményük, az ügyük maximum egy szánalmas húsz percet ért volna egy kibeszélő showban, de hiába a folyamatos reflektorfény, tanulság így sincs sok. A tárgyalás eredménye maximum arról ad majd visszajelzést, mennyire írta át a normalitást, a jogszerűséget a szélsőségesen férfiellenes #metoo mozgalom, azt azonban ne gondolja senki, hogy ennél nagyobb hatása lenne. A celebvilág ugyanis álságos, a #metoo-típusú vádaskodás csak a gazdag, ismert emberek kiváltsága, de az átlagember szempontjából semmi értelme nincs, sőt: legtöbb esetben még kifejezetten ártalmas is a valódi áldozatok szempontjából. A Depp-Heard cirkusznak is az a látszata, hogy a bántalmazást elszenvedett erőt akar adni a többi áldozatnak, de valójában az egész ugyanannak a mérgező párkapcsolati játszmának a meghosszabbítása, ami eddig a négy fal között zajlott. Ha naivan állnánk hozzá, gondolhatnánk, hogy a Depp-Heard sztori egy erős repedés lehet a Hollywood által felépített, bálványozott celebvilágon, de ne legyünk naivak: az, hogy élőben közvetítik a tárgyalást is csak a cirkusz része, a mocskos botrányokon pedig eddig is sokan szerettek csámcsogni, ezután sem lesz ez másképp. Hollywood most is csak kiszolgálja az igényeket.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére