Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ez nem csak meztelen

Fodor-Horváth Zsófia

2021.03.10. 12:00

Pucér felnőttekkel tanítaná meg a gyerekeknek egy holland tévéműsor, hogy elfogadják a testüket.

 

Teljesen meztelen felnőtt emberek állnak egy kis színpadon a gyerekek előtt. Van köztük idősebb bácsi, néni, fiatalabb nő is, egyiket sem takarja még egy bugyi sem. A gyerekek pedig kérdezgethetnek tőlük mindenfélét. A cél, hogy lássanak többféle valódi, nem agyonretusált emberi testet, hogy ezáltal fejlődjön a saját testtudatuk és testképük – ne a magazinokban és filmekben látott szinte már valótlan testek által.
A műsor abszolút megosztó, még az extrán nyitott és progresszív hollandok között is. A parlament jobb- és baloldali politikusai is felszólaltak a Csak meztelenül című műsor ellen. Egyikük a Twitteren még arra is biztatta követőit, hogy írjanak tiltakozó levelet a csatornának, egy másik pedig a pedofília népszerűsítését látja a műsorban. Ami azt illeti, tényleg elég furcsa, hogy erre van szükség a pozitív testkép kialakításához.

Szinte minden fiatalt – és nem annyira fiatalt – érint a saját testével való elégedetlenség, az ebből fakadó önbizalomhiány, ami aztán komoly pszichés problémákig tud fajulni. Az önértékelési zavar szinte minden kamasz életében megjelenik, ami aztán ha nem is mélyül el, de az állandó frusztráció és szorongás szintjén az egész életét végigkísérheti, és például komoly párkapcsolati problémákat okozhat. Az ötlet tehát, hogy hús-vér embereket használjanak egy műsorban kelléknek, nem eleve elvetendő ötlet, de biztosan szükség van a meztelenségre?

A Csak meztelenült sugárzó csatorna azt írta egy közleményében, hogy a gyerekek pontosan tudták, milyen műsorban fognak szerepelni, és bármikor szólhattak, ha kellemetlenül érezték magukat. Van egy mondat, amely a pedofilok áldozatainak fájóan ismerős lehet: „Csak ha te is akarod.” A pedofil (vagy „csak” erőszaktevő, mert nem csupán gyerek áldozatoknál működik ez a módszer) aztán ugyanúgy védekezik, ahogy a csatorna: pontosan tudta, miben vesz részt, ő is akarta, neki is jó volt, bármikor abbahagytam volna, ha szól, nem mondott nemet.
A műsorról megkérdezett gyerekek elmondták, hogy az elején furcsán és kényelmetlenül érezték magukat, de hamar megszokták, és érdekes, informatív volt, ám olyan is akadt, aki kimondta, hogy nagyon nem tetszett neki, amit látott. Vajon ezek a gyerekek lesznek azok, akik pár év múlva a #metoo-hoz hasonlóan a világba kiáltják fájdalmukat? Nem lennék meglepve.

A videón ugyanis látható, hogy tíz év körüli és fiatalabb gyerekek szerepelnek a műsorban, és azt velük nézetik meg. Egy tízéves (vagy fiatalabb) gyerek nem tud beleegyezni ebbe. Egy gyerek kíváncsi, érdekli a saját és mások teste, ami teljesen normális. Egy ekkora gyerek már látja azt is, hogy minden test más, látja, hogy a média mit tart szépnek, és ha ő nem olyan, mint az ideál, szorongani is tud emiatt. A természetes kíváncsiságának pedig nem tesz jót a meztelenség misztifikálása, tabuvá tétele, ami még a progresszív társadalmakat is jellemzi. Lehetne ezért a biológia-tankönyvekben a skiccek helyett fotó az emberi testről, készülhetne ilyen képekből összeállított ismeretterjesztő könyv, amelyet a gyerek tényleg akkor vesz le a polcról, nyit ki és csuk be, amikor akar. Jobb ez, mint az elcsent meztelen nős magazinokat lapozgatni vagy pornót nézni. Lehetne nem kikent, túlszexualizált fiatal felnőtteket szerepeltetni tinilányként a tizenéveseknek szóló műsorokban, hogy aztán ne azon szorongjanak, ők miért néznek ki teljesen máshogy. Lehetne normalizálni az átlagos testalkatot a pc „ne akarj változni, kövéren is gyönyörű vagy” ideológia nélkül, de úgy tűnik, ez nem megy. A Csak meztelenül című műsort is lehetne legalább fehérneműben készíteni, még úgy is felvetne komoly kérdéseket, de biztosan élérné a célját. Mert most, ahogy van, egész egyszerűen nem gyerekeknek való.

Rengeteg jó gyakorlat létezik arra, hogy a gyerekeket testtudatosnak neveljük, a testképük pedig egészséges legyen. De kissé sziszifuszi munka ez, miközben óriási a kereslet a feltöltött szájra és az óriáspopsira, a virágzó pornóiparról pedig ne is beszéljünk. Ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség erre a munkára. Például fontos lenne, hogy a gyerekek mellett a szülőket is tudatosnak neveljük, hogy megkapják a segítséget a saját testükkel és a meztelenséggel kapcsolatos szorongásaik feloldásához, hogy aztán azt ne adják tovább a gyerekeiknek, hogy ne legyen otthon tabu a nemiség, a szexualitás, hogy a gyerek kérdezhessen, és válaszokat is kapjon. Ehhez viszont nincs szükség a Csak meztelenül műsorra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére