Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A pszichológus válaszol: „Mikor és hova forduljak, ha depressziós vagyok?”

Fodor-Horváth Zsófia

2022.05.26. 17:40

Kérdező:

„Melyek a depresszió azon tünetei, amikkel már orvoshoz kell fordulni? Milyen orvost vagy csoportot keressen fel az ember elsőként?”

 

Fodor-Horváth Zsófia pszichológus:

Ha depresszióról beszélünk, fontos tudni, hogy ennek az állapotnak több típusa és súlyossági fokozata lehet. Súlyosság szerint három csoportot különítünk el: enyhe, középsúlyos és súlyos depressziót – ez utóbbi, amikor már folyamatos a lehangolt állapot és nincs rövid távon sem derűsebb, oldottabb, felhangoltabb időszak. A depresszió nem egy egyszerű rosszkedv és egyes tüneteit, vagy egyszerre többet is, különböző érzelmileg terhelt élethelyzetekben (például a gyászmunka során) is megélhetünk. A depresszió egy olyan sokszor súlyos állapot, ami mindenképpen segítséget igényel. Fő tünetei közé tartoznak az örömre való képtelenség, a fokozott lehangoltság, az érdeklődés hiánya – ahhoz, hogy depresszióról beszélhessünk, ezen tünetek közül valamelyiknek fent kell állnia hosszabb távon, valamint a következő kilenc közül legalább ötnek: alvászavarok (inszomnia vagy hiperszomnia); testsúlyváltozás (hízás vagy fogyás), minimum öt százaléknyi egy hónap alatt szándékos fogyási/hízási szándék, diéta nélkül; levertség, fáradtság; motiválatlanság; örömre való képtelenség; kilátástalanság, reménytelenség, értéktelenség érzése, fokozott sírékonyság; döntésképtelenség, nehézségek a koncentrációs készség terén; fizikai korlátozottság, bénultság, lassultság érzése; öngyilkossági gondolatok.
Kritérium a tünetek esetében, hogy azok két hétnél régebb óta és minden napra jellemzőek legyenek.

Nincs egy konkrét pont, amikor „el kell menni orvoshoz”, amennyiben valaki úgy érzi, hogy a mindennapi életét befolyásolja, a szociális kapcsolataira, munkájára rossz hatással van az állapota, nem érzi jól magát ebben a helyzetben és változtatni szeretne, érdemes segítséget kérni. Senkinek nem kell egyedül maradnia ebben a nehéz állapotban, segítséget kérni pedig nem a gyengeség jele. Segítséget kérni az enyhe depresszió esetén is ajánlott, hiszen egy szakképzett segítő már ebben az időszakban is tud segíteni a megfelelő módszerekkel. Az orvos mellett klinikai szakpszichológus, pszichológus is segíteni tud és fontos is ismerni a különbséget: az orvos (pszichiáter) gyógyszert fog felírni a depresszió kezelésére, míg a pszichológus nem tud gyógyszer felírni, ő a pszichoterápia módszereivel tud segíteni. Mivel ez utóbbi egy hosszabb távú segítési folyamat, érdemes esetleg olyan pszichiátert keresni, akinek van pszichoterapeuta végzettsége is. A súlyos depresszió esetében ugyanis elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés!

A gyógyszeres kezelés elsőre ijesztőnek tűnhet, de nem kell félni tőle: a pszichiáter szakorvos a depresszióval küzdő számára, egyénre szabottan állapítja meg a gyógyszer típusát, adagját. Ezek az antidepresszáns típusú szerek a depresszióban szenvedő egyén hangulatára hatnak majd a hormonrendszerre gyakorolt hatással.

Amennyiben valakinek öngyilkossági gondolatai vannak vagy, ha a mindennapi életét olyan szinten befolyásolja az állapota, hogy az akadályokat gördít elé, esetleg az alvászavarai olyan súlyosak, hogy a mindennapi feladatokat sem tudja ellátni, mindenképpen érdemes először orvosi, majd pszichoterápiás segítséget is kérni. Később, amikor az állapot már javult, segíthetnek a kifejezetten depressziós emberek támogatására szervezett csoportok is, amik megtartó közösségként hosszú távon is segítséget nyújthatnak – ezekről érdemes a választott pszichiáternél, pszichoterapeutánál érdeklődni.

 

 

A 888 elindítja új sorozatát, melynek címe: A Pszichológus válaszol!

A sorozat új, a műfaj a régi: Várjuk Olvasóink üzeneteit, kérdéseit, melyekre lapunk pszichológus publicistája, a Pszicho-rovat szerzője, Fodor-Horváth Zsófia válaszol.

Írja le problémáját, kérdését, küldj el nekünk a szerkesztoseg@888.hu címre, vagy keresse a kérdés matricát a 888.hu Instagram oldalán, a Pszichológus pedig válaszol!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére