Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A pszichológus válaszol: Mennyire bízhatunk a pszichológiai tesztekben?

Fodor-Horváth Zsófia

2022.05.23. 16:00

 

Kérdező:

A pszichológiai tesztek mennyire megbízhatóak? Például egy Rorschach-teszt mennyire mutatja meg, ha probléma van?”

 

Fodor-Horváth Zsófia pszichológus:

A pszichológiai tesztek miatt érzett bizalmatlanság érthető lehet, hiszen ma már rengetegféle, ellenőrizetlen és tudománytalan teszt érhető el bárki számára, ahogy a valódi, standard tudományos feltételeknek megfelelő tesztek is könnyen letölthetőek internetes felületekről.

A pszichológiai tesztek olyan mérőeszközök, amiknek sok, szigorú tudományos kritériumnak kellett megfelelniük már csak ahhoz is, hogy így nevezhessük őket. Szokolszky (2004) leírása szerint a tesztek egyfajta tudományos megalapozottsággal kidolgozott próbahelyzetek. A tesztelés módszerével az emberi képességek és teljesítmények egyértelműen mérhetővé válnak.

Egy pszichológiai tesztnek érvényesnek, megbízhatónak, stabilnak kell lennie: ha egy bizonyos idő elteltével ismét felvesszük, és a két felvétel eredményei között magas az összefüggés, akkor az adott teszt megbízható. Egy teszt akkor érvényes, valid, ha a tesztben szereplő feladatok valóban azt a jellemzőt mérik, amit mérni szeretnénk – ez sok módon ellenőrizhető is.

Nagyon fontos kiemelni, hogy legyen szó bármilyen pszichológiai tesztről, EGY TESZT NEM TESZT, önmagában nem döntő erejű és az mindig csak a teljes vizsgálatba ágyazva értékelhető!

A Rorschach-teszt egy projektív személyiségteszt, ami a személyiség egészét vizsgálja. 10 „tintapacás” táblát lát a vizsgálati személy, amikbe belevetíti válaszain keresztül például a valósághoz való viszonyulását, viselkedési, alkalmazkodási módjait, kötődési mintáit, szociális beállítódását. A teszt ezen túl képet adhat arról is, mennyire vagyunk tudatosak vagy hogy milyenek az elhárító mechanizmusaink.

Mivel egy teszt nem teszt, ahhoz, hogy diagnózist lehessen felállítani, a Rorschach-próba eredményeit több más teszttel, diagnosztikus eljárással kiegészítve és alátámasztva lehet csak használni.

 

A 888 elindítja új sorozatát, melynek címe: A Pszichológus válaszol!

A sorozat új, a műfaj a régi: Várjuk Olvasóink üzeneteit, kérdéseit, melyekre lapunk pszichológus publicistája, a Pszicho-rovat szerzője, Fodor-Horváth Zsófia válaszol.

Írja le problémáját, kérdését, küldj el nekünk a szerkesztoseg@888.hu címre, vagy keresse a kérdés matricát a 888.hu Instagram oldalán, a Pszichológus pedig válaszol!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére