Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A pszichológus válaszol: „Baj, ha hazudik a gyerek?”

Fodor-Horváth Zsófia

2022.05.25. 17:01

 

Kérdező:

Több problémám is van, ami miatt keresem. Az első a nagyobbik lányommal kapcsolatos. Tizenkét éves múlt a nagylányom, eddig szinte semmi probléma nem volt vele, kedves, szófogadó, jó jegyei is vannak. Az utóbbi időben viszont többször is előfordult, hogy nem mondott igazat. Először nem foglalkoztunk vele, mert apróságokról volt szó, de egyre több ilyen fordul elő, beszéltünk is erről vele, be is vallja, hogy nem mond igazat, de újra és újra előfordul. Legutóbb azt mondta, hogy a barátnőivel ruhákat nézegettek, de a férjemmel láttuk őket a McDonald's-ban, amikor pedig kérdeztük, hogyan érezte magát, a vásárlásról beszélt. Amikor megkérdeztük, hogy ettek-e valamit, letagadta és addig ragaszkodott a vásárlásos történethez, amíg nem mondtuk neki kerek perec, hogy láttuk őket a McDonald's-ban. Ebből aztán veszekedés lett, a férjem szerint most nem kellene engednünk a barátnőivel sehova. Ez a másik problémám, hogy szerintem a férjem túl szigorú, én nem vonnám meg tőle a barátnőzést. Persze nem tetszik, hogy nem mond igazat, aggódunk is miatta, hogy esetleg bajba kerül vagy valami nagyobb dolog áll emögött az egész mögött, de a karantén miatt alig tudott találkozni a barátaival, hiányoztak neki, amióta pedig újra csinálhatnak programokat, sokkal jobb kedvű. Hogyan hathatunk rá, hogy hagyjon fel ezekkel a kis hazugságokkal? Milyen büntetés lenne ebben az esetben normális?”

 

Fodor-Horváth Zsófia pszichológus:

A kamaszkor nemcsak a kamasz, hanem az egész család számára egy intenzív időszak. A kamaszkor egy normatív krízis a család életében: a rengeteg változás, amit a kamasz gyerek tapasztal, nagy terhet is helyez rá, de az egész család változik, az addig ismert határok átrajzolódnak, a régi rutinok már nem működnek és ez mind stresszt is jelent a család minden tagja számára.

Azt, hogy a kamasz gyerek határokat húz, észlelhetjük az egyértelmű jelekből: amikor becsukja az ajtót, amit korábban nyitva hagyott, azt nyugodtan vegyük világos üzenetnek. Az apró, értelmetlennek tűnő hazugságok is a határképzés eszközei lehetnek: a kamasz igényel olyan szeleteket az életében, amire a szülei végre nem látnak rá, ami csak az övé és senkinek semmi köze hozzá. Ha a szülő elkezdi faggatni, szembesíti ezekkel a kellemetlen helyzetekkel, akkor elkezdődik egy bizalmatlanságon alapuló ördögi kör, amiben a kamasz bujkál és hazudozik, a szülő pedig kutat és ellenőriz. Ha pedig faggatják, kutatnak utána, még inkább hazugságra ösztönzik, ezzel védi születőben lévő személyiségét. A kamasz úgy fogja érezni, hogy a határai sérülnek, a szülő pedig azt érezheti, egyre távolabb kerül tőle gyereke. A kamaszkor az elszakadás időszaka is, a leválás a szülőnek is fájdalmas lehet, ha a szülő ilyenkor elárasztja aggodalmával a gyereket vagy büntető módon, szélsőségesen korlátozni kezdi, az gyakran ellenállást eredményez.

Amennyiben tényleg nincs tétje a hazugságnak és biztosra lehet venni, hogy a gyerek nincs bajban, nem fél, nem azért hazudik, mert valamilyen súlyos titkot kell rejtegetnie, hanem egyértelmű, hogy a határképzés vele a célja, akkor nem biztos, hogy a legjobb módszer az azonnali büntetés kiszabása. Amennyiben ártalmatlan apróságról van szó, érdemes szó nélkül hagyni az ilyet: ha a kamasz is úgy érzi, hogy nem kutakodnak állandóan utána, kap egy kis levegőt, a hazugságok is megritkulhatnak. Ha ez nem így van, esetleg súlyosbodik a helyzet, akkor viszont igényelhet a helyzet közbelépést. A szülő is világossá teheti a saját határait, hogy mi az, ami belefér, mi az, ami nem, kifejezetten az igazmondás terén is: ha a gyerek tudja, hogy nem kötelező beszámolnia a barátaival töltött időről, a szülő pedig nem faggatja, a határok épen tudnak maradni.

 

A 888 elindítja új sorozatát, melynek címe: A Pszichológus válaszol!

A sorozat új, a műfaj a régi: Várjuk Olvasóink üzeneteit, kérdéseit, melyekre lapunk pszichológus publicistája, a Pszicho-rovat szerzője, Fodor-Horváth Zsófia válaszol.

Írja le problémáját, kérdését, küldj el nekünk a szerkesztoseg@888.hu címre, vagy keresse a kérdés matricát a 888.hu Instagram oldalán, a Pszichológus pedig válaszol!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére