Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Volt egyszer egy...Tarantino

gfg

2019.08.20. 20:48

Rögtönzött mozikritika.

„És előttünk áll a mítoszát vesztett ember, aki minden múltak közepette múlttalanul és múltra éhesen, örökké kielégítetlenül kapar, hogy valami gyökeret leljen”

 

(Nietzsche: Im-ígyen szóla a Zarathustra)

 

Volt egyszer egy Tarantino.

Kérdezhetnénk, Nietzschét parafrazálva, hogy lehet, hogy az a rengeteg ember, ott, a tömött mozikban még semmit sem hallott arról, hogy Tarantino halott és mégis a filmjét nézi.

Merthogy halott, ez kétségtelen. De nem mi öltük meg őt.

Akkor halt meg, amikor magát übermensché emelve megalázta az átlagembert. Általugorlak, mondta, és megcsinálta filmjét Hollywoodról. A Charles Manson-gyilkosságról. Vagy nem is arról.

A Volt egyszer egy... Hollywood paródia. Mindennek a paródiája. A hatvanas éveknek. A filmkészítésnek. A brutalitásnak. A komolyan vehetőségnek. És Isten paródiája is: Tarantino zokogva, őrülten veti magát az ütlegelt ló nyakába. A film értékéhez az sem ad hozzá, hogy az egyik isten gesztust tesz egy másik istennek.

Mert a minden érték átértékelője készített egy közel háromórás filmet, aminek egy üzenete van: „bekaphatjátok.”

Bekaphatod te ott az ötödik sor hatos székében, miközben teli szájjal tömöd magadba a pattogatott kukoricát. Te is bekaphatod hetedik sor közepe, te is és te is, mindenki bekaphatja. De ha kijössz a moziból, mivel munkál benned a sznobizmus és a szégyen, mondd azt a többi szolgalelkűnek: ez aztán a mestermű, de nem biztos, hogy te érteni fogod, mert nem is értheted.

Friedrich Tarantino már átértékelt mindent, amit csak lehetett: megfordította a szerelem és bosszú értelmét a Kill Billben, az amerikai történelem előjeleit a Djangoban, a zsidókérdést a Becstelen Brigantykban, most pedig nekifeszült Hollywoodnak. Kész, vége, ott állunk mítoszok nélkül.

Tarantino halott.

Ott nyugszik Paula Schultz ismeretlen sírhelyében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére