Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tovább bővülhet a környezetbarát naperőművek kapacitása

888.hu, MTI

2021.04.30. 12:05

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) harmadik alkalommal hirdeti meg a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelést ösztönző Metár-tendert, az újabb pályázat segítségével ismét bővülhet a környezetbarát naperőművek kapacitása Magyarországon.

 

Horváth Péter János, a hivatal elnöke pénteken a hatóság közleményében ismertette, hogy a MEKH két kategóriában írta ki a megújulóenergia-termelés ösztönzését célzó pályázatot, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésének megfelelően.

A 0,3–1 megawatt (MW) közötti teljesítménykategóriában évi 50 gigawattóra (GWh) mennyiség osztható ki maximum évi 200 millió forint támogatási összeggel.

A nagyobb kategóriában 20 MW kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. A nagyobb teljesítménykategória pályázói részére évente 250 GWh megtermelt energia után adható összesen legfeljebb évi 250 millió forint támogatás.

A projektek megvalósításának határideje változatlanul három év.

Horváth Péter János a közleményben kiemelte, hogy a harmadik METÁR-tender keretében

évi 450 millió forint új támogatás osztható ki maximum 300 GWh áramtermelésre.

A korábbi kötelező átvételi (kát) rendszert 2017. január 1-jén váltotta fel a METÁR-rendszer, amelynek keretében 2017 és 2026 között összesen legfeljebb 45 milliárd forint éves új támogatás osztható ki.

A MEKH elnöke az első két METÁR-tender eredményeiről elmondta, hogy

az eddig támogatott beruházások segítségével évente 536 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló forrásból, amely évente 250 ezer háztartás teljes villamosenergia-igényét tudja fedezni.

A legújabb pályázati kiírás révén pedig még tovább bővülhet a környezetbarát naperőművek kapacitása. A kedvező ajánlatoknak és az erős versenynek köszönhetően mindkét korábbi tender jelentős áresést hozott.

A 2020-as METÁR-tenderen

a korábbi hatósági árhoz viszonyítva átlagosan 47 százalékos árcsökkenést sikerült elérni,

több pályázó már a piacon elérhető villamosenergia-árhoz hasonló árat kínált – tette hozzá Horváth Péter János.

Az elnök a közleményben felidézte: a magyar energiastratégia alapja, hogy a hazai villamosenergia-termelés 2030-ra az atomenergiára és a megújuló energiára – elsősorban a naperőművekre – alapozva 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen.

A megújuló energiaforrások területén Magyarországon gyors ütemű fejlődés látható, hiszen az összes napelem-kapacitás mára elérte a 2000 MW-ot, és szinte az egész országban folyamatosan épülnek új naperőművek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére