Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Ha az EU el akarja érni a szénsemlegességet, nem lehet kihagyni az atomenergiát”

MTI

2020.06.07. 21:08

14 szakmai szervezet és 25 energetikai nagyvállalat fordult közös levélben Ursula von der Leyenhez. Az európai atomenergia jövőjéről nemsokára döntés születik.

Európa 25 energetikai nagyvállalata és 14 szakmai szervezete – köztük a Magyar Atomfórum Egyesület is – nyílt levélben fordult az EU vezetőihez, köztük von der Leyenhez, az EB elnökéhez, amelyben kifejezik a nukleáris ipar elkötelezettségét a gazdaság újraindítását támogató zöld fordulat megvalósítása iránt.

Felhívják a figyelmet, hogy ebből a programból egyetlen karbonszegény technológiát – így az atomenergiát – sem lehet kihagyni.

Az atomenergia adja az Európai Unióban az összes villamos energia kb. 26%-át, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiának pedig a felét. Viszont az áram 50%-a jelenleg fosszilis forrásokból származik.

Ha az EU 2050-ig el akarja érni, hogy a gazdaság szénsemlegessé váljon, a fosszilis energiának teljes mértékben el kell tűnnie.

Ma az atomenergia már jól kiegészíti a megújuló energiát és a nap 24 órájában, a hét minden napján éjjel és nappal, az időjárástól függetlenül télen és nyáron megbízható és megfizethető villamos energiát biztosít. A jövőbeli innovációk (mint például a kis moduláris reaktorok) javítják és fejlesztik ezt a kiegészítő jelleget.

A nyílt levél rámutat az európai nukleáris ipar fontos szerepére az európai gazdasági fellendülési tervben a foglalkoztatás fontos forrásaként, hiszen Európában a nukleáris ágazat több mint egymillió munkahelyet jelent.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére