Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európa betilthatja az egyszer használatos mûanyagokat

888.hu

2018.12.19. 19:30

Végre valami hasznosat is tehet az Európai Parlament. Hamarosan ugyanis képviselõk asztalára kerül az a tervezet, amely szerint az EU betiltja az egyszer használatos mûanyag termékeket.

Szerdán jelentette be az osztrák soros uniós elnökség, hogy megállapodásra jutottak a tagállamok az egyszer használatos műanyag cuccok betiltásában – adta hírül a Deutsche Welle.

A tervezet azt szolgálja, hogy az EU világelső legyen a hosszú távon fenntartható, környezetbarát alternatívák alkalmazása terén, amellyel a tengerek nagymértékű szennyezése is visszaszorítható.

A változás, ha elfogadásra kerül, akkor a műanyagtermékek széles skáláját érinti, legfőképpen azokat, amelyek esetében már van helyettesítő termék. A műanyag-pamut törlőkendők, műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és a léggömbökhöz használt műanyag pálcikák betiltásra kerülnek – többek között.

A műanyag ételhordók és műanyagpoharak is betiltásra kerülnek.

A műanyag árukat gyártó cégeknek be kell szállniuk a hulladékgazdálkodás költségeibe, valamint segíteniük kell a hulladék eltakarításában. A tervezet szerint a tagállamoknak össze kell gyűjteniük az egyszer használatos műanyagáruk 90 százalékát 2025-ig. Bizonyos termékek esetében, például az egészségügyi betéteken, a nedves törlőkendőkön és a léggömbökön fel kell tüntetni, hogy pontosan milyen hulladékként kell kezelni ezeket.

A tagállamoknak többet kell tenniük a környezetszennyezés, a szemetelés ellen, ezek káros, negatív hatását be kell mutatniuk a közvélemény számára. Emellett az újrahasznosítás és a hulladékgazdálkodás fontosabb elemeit és lehetőségeit is be kell mutatni.

Nagy lépést tettünk annak érdekében, hogy visszaszorítsuk az egyszer használatos műanyagokat a gazdaságban, az óceánokban és a testünkben is – mondta Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős biztosa.

Amikor egy olyan helyzet van, amelyben egyik évben egy műanyag szatyorban visszük haza a halat, a következő évben pedig egy másik hal gyomrában található ugyanaz a műanyag szatyor, akkor cselekednünk kell, méghozzá gyorsan"

– mondta az uniós biztos.

A helyzet valóban cselekvést igényel, ugyanis a tengerekben található hulladék 80 százaléka műanyagalapú. A tervezet az Európát határoló tengerekben és óceánokban leggyakrabban előforduló tízfajta műanyag árura koncentrál. A témába vágó bizottsági jelentés szerint az Európában keletkező műanyag hulladék kevesebb mint harmada kerül újrafeldolgozásra.

Ha a tervezetet megszavazza az Európai Parlament, akkor a tagállamoknak két évük lesz, hogy életbe léptessék azt.

A műanyaghulladék, köszönhetően hosszú lebomlási idejének, komoly terhet jelent a tengerek élővilágának. Lassan kijelenthető: nincs olyan nagyobb tengeri élőlény, amelynek gyomrában ne lehetne felfedezni a műanyagot. A szennyezés egy része makroméretű, vagyis szabad szemmel is látható. Rengeteg tengeri madár pusztul el például a lenyelt műanyagdaraboktól, mivel azt zsákmánynak nézik és nem tud kiürülni a szervezetükből. Veszélyt jelentenek az úgynevezett mikroműanyagok is, amelyek például a műszálas ruhák kimosásával kerülnek a vízbe, és szabad szemmel nem is láthatóak. Ezek szintén bekerülnek a táplálékláncba és egyelőre még felmérni is nehéz, hogy milyen károkat okoznak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére