Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Akár halált is okozhat kedvencünknek KariGeri méhlegelője

Kovács Nikol

2021.07.08. 14:20

Óbuda középpontjában található Flórián teret májusban nyilvánították méhlegelővé. Az ezt jelző méhecskés táblának időközben lábakélt, így mára csak a lábszárközépig érő toklász és a pázsitfűfélék pollenétől tüsszögő emberek jelzik a zöldterület vélt hivatását.

 

A toklász egy gyakori gyomnövény, az egérárpa kalászának egy része. Aki kutyát tart, az úgy tekint erre a pici szúrós dologra, mint az ősellenségére.

A meleg nyári hónapokig az egérárpa megnő, kalászosodik, majd a kalásza kiszárad, elkezd szétesni és ennek a kiszáradt kalásznak a részei, a toklászok mindenfelé széthordódnak, mindenre ráakadva, mindenbe beleszúródva elterjednek”

– ismertette Dr. Horváth Dávid állatorvos a 888.hu-nak.

A problémát az okozza, hogy a toklász nemcsak az ember zoknijába, cipőjébe mászik bele, hanem a kutyába is.

Amibe belefúródik, abban képes befelé haladni, vándorolni, viszont kifelé haladni, vagy kiesni sohasem képesek”

– hangsúlyozta az állatorvos.

A toklász bárhova is kerül (fül, orr, lábujjak köze, here, péra) nagy kellemetlenséget okoz nemcsak a gazdinak, de az ebnek is.

Az egyszerű esetek akár 8000-10000 Ft nagyságrendűek is lehetnek, a bonyolult operáció akár 50000-100000 Ft nagyságrendű összeg is lehet kompletten”

– válaszolta Horváth doktor, amikor a toklász eltávolításának anyagi költségeiről kezdtünk el beszélgetni.

 

@vet_obargжестко однако♬ Beggin' – Måneskin

A problémát fokozza, hogy „finomabb bőrű szervekbe kerülve a növény nagy távolságokra képes eljutni az állat bőre alatt, ezzel súlyos gyulladást okozva.”

Talán az egyik legszerencsétlenebb eset az lehet, ha a toklász a kutya orrába jut, mert ebben az esetben az eltávolítás kívülről nem lehetséges, ezért „az orrüreget fel kell nyitni, az orrcsontot el kell fűrészelni, a gyulladásos orr nyálkahártyájának egy részét ki kell venni”

– sorolta az állatorvos.

De nem ez az egyetlen veszély, amivel négylábú barátunk Karácsony valamelyik méhlegelőjén összetalálkozhat.

A hosszú fű és a bokrok kedveznek a kullancsoknak, amik akár halálos kórokat is hordozhatnak, például babéziózist, de akár Lyme-kórt is elkaphat tőlük a kedvencünk.

És ez még mindig nem a legvége: a közterületen elhelyezett rágcsálóírtók is veszélyt jelenthetnek a kutyáinkra.

A mérgezés úgy jöhet létre, hogy a kihelyezett rágcsálóirtós ízletes csalétkeket a kutyák feleszik vagy a mérgezés miatt lassan mozgó vagy elhullott patkányokat, egereket elfogyasztják”

– közölte az állatorvos.

Horváth doktor szerint a fent említett veszélyek elkerülésére a legjobb fegyver a megelőzés:

A megszokott futtatóhelyeket át kell vizsgálni, és ha egérárpa található, akkor vagy el kell tüntetni azt, vagy új, a gyommal nem fertőzött sétaterületet kell keresni.”

Az állatorvos hozzáteszi: „Drótos vagy pengés fűkaszával az egérárpa kiirtható, a levágott nyesedék alapos összegereblyézésével pedig a veszélyforrás megszüntethető.”

A szakember szerint az egérárpa elsősorban ott telepszik meg, ahol

„nem szokás a közös park gondozása, művelése”.

Ilyen helyeken vagy nem szabad elengedni az ebet, vagy – hiszen a kutyások az egyik legösszetartóbb hobbiközösség ­­­­– összefogva kell megteremteni a feltételeket a biztonságos kutyasétáltatáshoz” – emeli ki.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére