Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A világ 8 legmagányosabb városa

Sümeghi Lóránt

2015.12.30. 10:28

A globalizáció ellenére, még mindig léteznek törpe méretû városok világszerte, amelyeket igencsak nehéz megtalálni.

A világméretű növekedés nem minden esetben éri el egyformán a modern országok városait. Egyes esetekben a földrajzi sajátosságok is jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy egy-egy törpe-város teljesen leszakadhasson a nyüzsgő világtól.

 

1. Edinburgh of the Seven Seas (Szent Ilona szigetek - Egyesült Királyság)

 A kis sziget több mint kétezer kilométerre található bármilyen nemű szárazföldtől, így megközelíthetősége igencsak nehézkes. Az általános komp-járat egy csekély hat napos utat foglal magába. Az Atlanti-óceán legdélebbi településének számító városka alig háromszáz főt tudhat magáénak.

 

2. Whittier (Alaszka)

Az alig pár száz fős település az alaszkai régió egyik legkisebb városának számít. Úthálózata a régió legrövidebb infrastrukturális építménye, kevesebb, mint öt kilométer hosszú. Megközelíteni hajóval és autóval is egyaránt több napos kirándulásnak számít.

 

3. Villa las Estrellas (Antarktisz)

Az örök fagy kontinensén az egyedüli olyan település, amely állandó jelleggel ad otthont lakosainak. Az Antarktisz másik városa, csupán időszakos jelleggel lakható. Lakosainak száma száz fő alatti.

 

4. La Rinconada (Peru)

 Az ötezer méter magasan található aprócska település a világ egyik legmagasabb városának számít. A folyó ivóvíz hiánya miatt, kézi erővel kell az alacsonyabban fekvő városokból felhordani. A város lakosainak többsége mégis elviseli a nehéz körülményeket, mivel a völgyben található aranybányában dolgoznak.

 

5. Supai, Arizóna (Egyesült Államok)

 A védett területen elhelyezkedő, Grand Canyon közelébe található térség oly mértékben elszigetelt, hogy még a posta is csak akadozva érkezik meg. Első számú bevétele a turisztikából adódik, ezen kívül szinte semmilyen anyagi forrásra nem támaszkodhat a gyér lakosú kis város.

 

6. Coober Pedy (Ausztrália)

A bányászváros egyik legnagyobb látványosságai a sziklákba vájt otthonok, templomok, amelyek a bányászok használtak még száz évvel ezelőtt. Az alig kétezer fős település a mai napig kőfejtésből és bányászatból él, megközelíthetősége nem csak a távolságok miatt, hanem a brutális hőmérséklet miatt is nagyon nehéz.

 

7. Longyearbyen (Norvégia)

 A norvég kis város közelebb található az Északi-Sarkhoz, mint az ország fővárosához, Oszlóhoz. A lakossági eloszlás legérdekesebb adata, hogy az ott élő háromezer fő kétharmada külföldi, hiszen a varázslatos északi-fény a téli hónapok mindegyikében kitűnően látható.

 

8. Palmerston (Cook-szigetek)

 A Csendes-óceán déli részén található kis sziget lakosainak száma hatvankettő, akik egyeneságon a szigetet száz évvel ezelőtt felfedező angol William Masters és három feleségének rokonai. A szigetet kizárólag kis csónakokkal lehet megközelíteni, mivel hatalmas korall-zátony veszi körül. Ebből kifolyólag a nagyobb méretű rakományokat a szigetet elérve kisebb csónakokba kell átrakodni, mielőtt a lakosokhoz el tudnák juttatni.

(Mental Floss)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére