Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hangolunk a Maccabira: flódnibajnokság

Fodor-Horváth Zsófia, Bokor Gábor

2019.07.14. 15:48

A zsidó konyhaművészet legismertebb süteményét teszteltük.

Kevesebb mint három hét múlva kezdődik a Maccabi Európa Játékok, és mi mással lehetne ezt jobban megünnepelni, mint egy finom flódnival a városban. Teszteltük Budapest leghíresebb zsidó cukrászdáit, hogy megtudjuk, merre található a legfinomabb almás-diós-mákos-szilvalekváros zsidó sütemény, és az a helyzet, hogy meg is találtuk. Flódnibajnokság a 888-on.

  1. Sommer Cukrászda

A Sommer Cukrászda flódnija nem túl édes, az alma kifejezetten fanyar ízt ad neki. A mák kicsit száraz és szemes, de az íze dominál, meglepően édes. A lekvárt és a diót nem annyira érezni, a tészta pedig szigorúan tartja a rétegeket, mégis puha. A flódnievésnél alkalmazott egyik taktikánk, hogy megpróbáltuk egyszerre kóstolni a három réteget, a Sommer-féle süteménynél könnyen egyben is maradt az, köszönhetően a merev tésztának.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Értékelés:

Boki: 6/8 „Ennek ilyennek kell lennie, mondjuk egy kicsivel több lekvárt simán elbírna még!”

Zsófi: 6/8 „Több dió és több lekvár, most a mák elnyomja az ízeket.”

850 Ft/szelet

Fotó: Kozma Zsuzsi

  1. Raj Ráchel Tortaszalon

Sokkal szottyosabb, omlósabb ez a flódni, mint az előző. A diós réteg is vastagabb, a lekvár folyós és édes. Az almás réteg viszont vékony, kicsit fahéjas, ebből akár lehetne több is benne, így a lekvár és a mák eléggé elnyomja az ízét. A tészta nagyon vékony, szinte észre se venni, szerepe lényegében csak annyi, hogy összetartsa a tölteléket, íze kevésbé érezhető, de úgyis a töltelék a lényeg. Lehetetlen egyszerre vágni a három réteget, mert szétesik és csak trancsírozás lesz a vége, de ez a lekvár folyóssága miatt is van, ami pedig az előnyére szól. A flódni ránézésre is házias, látszik és érződik, hogy törődve készült, nem futószalagon.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Értékelés:

Boki: 7/8 „Kitűnő, hogy a töltelékek dominálnak, nagyon jó volt, az ára mondjuk húzós.”

Zsófi: 6.5/8 „Jó, hogy a tészta vékony, de nekem már túl édes.”

900 Ft/szelet

Fotó: Kozma Zsuzsi

  1. Maródi Cukrászda

Tészta, tészta, tészta. A Maródi flódnijában két réteg lekvár is van, de vékony, szinte alig látszódik, mégis dominál az íze. A tésztaréteg több, mint az eddig kóstoltakban, emiatt a töltelék is kevesebb. Az almaréteg túl vékony, teljesen elveszik az íze. A diót sem érezni, az utóízben fellelhető a mák, de inkább csak a szemcsék miatt. Ránézésre ez egy fegyelmezett sütemény, precízen vágott szélekkel, de ez a külső a házias jellegéből vesz el. Lehet a három réteget egyszerre vágni a villával, főleg azért, mert száraz a tésztája. Ha valaki nem szereti az édeset, viszont a tésztás, fojtós süteményt igen, a Maródi flódnija neki való. Mi meghagytuk.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Értékelés:

Boki: 2/8 „Közelít az ehetetlenhez. Száraz, tömény, elkerülendő. A Maródiban inkább csak kávézzatok!”

Zsófi: 1/8 „Elég nagy csalódás, bár ránézésre már gyanús volt, hogy tipikus »bolti süti« lesz.”

430Ft/szelet

Fotó: Kozma Zsuzsi

  1. Frőhlich Kóser Cukrászda

A Frőhlich-féle flódni már ránézésre is kínálja magát: vastag töltelékrétegek, vékony házi készítésű tészta. Itt sem működik a három réteget egyszerre stratégia, annyira vastag a töltelék, de hát valamit valamiért. Ennél a flódninál érezni egyedül ilyen intenzíven a rétegek ízét külön-külön is, ráadásul az alapanyagok is itt tűnnek a legfrissebbnek. A tészta vékony és omlós, a rétegek együtt elolvadnak a szájban. A flódni vékonyra van szelve, de a mennyiséget kárpótolja az intenzív ízélmény. A lekvár nem látszódik, mert nincs is: ez a flódni ugyanis az eredeti recept alapján készült, abban pedig nem volt lekvár. A cukrászda tulajdonosának elmondása szerint ugyanis, amikor a zsidók vándoroltak nem volt lehetőségük lekvárt főzni, csak bogyós gyümölcsöket vittek magukkal, így a lekvár a flódniból is kimaradt.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Értékelés:

Boki: 8/8 „Tökéletes, az egész. A cukrászda is nagyon hangulatos, a kiszolgálás is első osztályú, a flódni pedig mennyei, az ára sem földről elrugaszkodott.”

Zsófi: 7.9/8 „Egyértelműen ez a flódni a világbajnok.”

530 Ft/szelet

Fotó: Kozma Zsuzsi

  1. Daubner Cukrászda

A Daubner flódnija kakukktojás, ebben az alma- és lekvárréteg helyett ugyanis meggy van. Első falatra túl hideg és túl kemény. A meggy tényleg feldobja, a fanyar-édes kombináció ad neki egy plusz ízt, még a fahéj is felfedezhető benne. A meggytől jobban is csúszik, de egyébként a tészta túlságosan száraz, a mák és a dió íze pedig teljesen elnyomódik benne. Ha a meggy nem lenne, túl sok ízről nem beszélhetnénk, ami azért csalódás, mert ez így csak egy felturbózott meggyes pite. A flódni itt is megmaradt (de a pogácsa nem, ami viszont világbajnok a Daubnerben).

Fotó: Kozma Zsuzsi

Értékelés:

Boki: 5/8 „Különleges, de nem emiatt kell a Daubnerba járni.”

Zsófi: 3/8 „Túl gejl, muszáj utána valamit sósat enni.”

550Ft/szelet

Fotó: Kozma Zsuzsi

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére