Hangolunk a Maccabira: flódnibajnokság
2019.07.14. 15:48
Kevesebb mint három hét múlva kezdődik a Maccabi Európa Játékok, és mi mással lehetne ezt jobban megünnepelni, mint egy finom flódnival a városban. Teszteltük Budapest leghíresebb zsidó cukrászdáit, hogy megtudjuk, merre található a legfinomabb almás-diós-mákos-szilvalekváros zsidó sütemény, és az a helyzet, hogy meg is találtuk. Flódnibajnokság a 888-on.
- Sommer Cukrászda
A Sommer Cukrászda flódnija nem túl édes, az alma kifejezetten fanyar ízt ad neki. A mák kicsit száraz és szemes, de az íze dominál, meglepően édes. A lekvárt és a diót nem annyira érezni, a tészta pedig szigorúan tartja a rétegeket, mégis puha. A flódnievésnél alkalmazott egyik taktikánk, hogy megpróbáltuk egyszerre kóstolni a három réteget, a Sommer-féle süteménynél könnyen egyben is maradt az, köszönhetően a merev tésztának.
Értékelés:
Boki: 6/8 „Ennek ilyennek kell lennie, mondjuk egy kicsivel több lekvárt simán elbírna még!”
Zsófi: 6/8 „Több dió és több lekvár, most a mák elnyomja az ízeket.”
850 Ft/szelet
- Raj Ráchel Tortaszalon
Sokkal szottyosabb, omlósabb ez a flódni, mint az előző. A diós réteg is vastagabb, a lekvár folyós és édes. Az almás réteg viszont vékony, kicsit fahéjas, ebből akár lehetne több is benne, így a lekvár és a mák eléggé elnyomja az ízét. A tészta nagyon vékony, szinte észre se venni, szerepe lényegében csak annyi, hogy összetartsa a tölteléket, íze kevésbé érezhető, de úgyis a töltelék a lényeg. Lehetetlen egyszerre vágni a három réteget, mert szétesik és csak trancsírozás lesz a vége, de ez a lekvár folyóssága miatt is van, ami pedig az előnyére szól. A flódni ránézésre is házias, látszik és érződik, hogy törődve készült, nem futószalagon.
Értékelés:
Boki: 7/8 „Kitűnő, hogy a töltelékek dominálnak, nagyon jó volt, az ára mondjuk húzós.”
Zsófi: 6.5/8 „Jó, hogy a tészta vékony, de nekem már túl édes.”
900 Ft/szelet
- Maródi Cukrászda
Tészta, tészta, tészta. A Maródi flódnijában két réteg lekvár is van, de vékony, szinte alig látszódik, mégis dominál az íze. A tésztaréteg több, mint az eddig kóstoltakban, emiatt a töltelék is kevesebb. Az almaréteg túl vékony, teljesen elveszik az íze. A diót sem érezni, az utóízben fellelhető a mák, de inkább csak a szemcsék miatt. Ránézésre ez egy fegyelmezett sütemény, precízen vágott szélekkel, de ez a külső a házias jellegéből vesz el. Lehet a három réteget egyszerre vágni a villával, főleg azért, mert száraz a tésztája. Ha valaki nem szereti az édeset, viszont a tésztás, fojtós süteményt igen, a Maródi flódnija neki való. Mi meghagytuk.
Értékelés:
Boki: 2/8 „Közelít az ehetetlenhez. Száraz, tömény, elkerülendő. A Maródiban inkább csak kávézzatok!”
Zsófi: 1/8 „Elég nagy csalódás, bár ránézésre már gyanús volt, hogy tipikus »bolti süti« lesz.”
430Ft/szelet
- Frőhlich Kóser Cukrászda
A Frőhlich-féle flódni már ránézésre is kínálja magát: vastag töltelékrétegek, vékony házi készítésű tészta. Itt sem működik a három réteget egyszerre stratégia, annyira vastag a töltelék, de hát valamit valamiért. Ennél a flódninál érezni egyedül ilyen intenzíven a rétegek ízét külön-külön is, ráadásul az alapanyagok is itt tűnnek a legfrissebbnek. A tészta vékony és omlós, a rétegek együtt elolvadnak a szájban. A flódni vékonyra van szelve, de a mennyiséget kárpótolja az intenzív ízélmény. A lekvár nem látszódik, mert nincs is: ez a flódni ugyanis az eredeti recept alapján készült, abban pedig nem volt lekvár. A cukrászda tulajdonosának elmondása szerint ugyanis, amikor a zsidók vándoroltak nem volt lehetőségük lekvárt főzni, csak bogyós gyümölcsöket vittek magukkal, így a lekvár a flódniból is kimaradt.
Értékelés:
Boki: 8/8 „Tökéletes, az egész. A cukrászda is nagyon hangulatos, a kiszolgálás is első osztályú, a flódni pedig mennyei, az ára sem földről elrugaszkodott.”
Zsófi: 7.9/8 „Egyértelműen ez a flódni a világbajnok.”
530 Ft/szelet
- Daubner Cukrászda
A Daubner flódnija kakukktojás, ebben az alma- és lekvárréteg helyett ugyanis meggy van. Első falatra túl hideg és túl kemény. A meggy tényleg feldobja, a fanyar-édes kombináció ad neki egy plusz ízt, még a fahéj is felfedezhető benne. A meggytől jobban is csúszik, de egyébként a tészta túlságosan száraz, a mák és a dió íze pedig teljesen elnyomódik benne. Ha a meggy nem lenne, túl sok ízről nem beszélhetnénk, ami azért csalódás, mert ez így csak egy felturbózott meggyes pite. A flódni itt is megmaradt (de a pogácsa nem, ami viszont világbajnok a Daubnerben).
Értékelés:
Boki: 5/8 „Különleges, de nem emiatt kell a Daubnerba járni.”
Zsófi: 3/8 „Túl gejl, muszáj utána valamit sósat enni.”
550Ft/szelet