Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Horváth Zsófia

2019.03.23. 18:40

Sporttörténeti konferenciát rendezett az Európai Maccabi Szövetség.

„Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből” címmel rendezett konferenciát az Európai Maccabi Szövetség, a Testnevelési Egyetem, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum. A konferencia kísérőprogramjaként mutatták be a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum „Akikért a harang szólt…” című kiállítását, mely olyan sporttörténetileg jelentős eseményeket mutatott be, melyek során zsidó sportolók szereztek dicsőséget hazánknak a világversenyek során.

A konferencia az idén nyáron Budapesten megrendezendő 15. Maccabi Európa Játékokhoz kapcsolódva, három téma köré szerveződött: egyesületi sporttörténet, labdarúgás, illetve a hazai sporttörténet híres zsidó alakjai.

Dr. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese köszöntőbeszédében hangsúlyozta, az egyetem kiemelten fontosnak tartja, hogy hallgatói tisztában legyenek azzal, mennyire hozzájárultak a magyar zsidó sportolók országunk sportsikereihez.

Hogy honnan ered a „Zsidó Olimpia” elnevezés, az Stella Syrkin, a Maccabi Világszövetség európai tagszervezetének és az Európai Maccabi Szövetség ügyvezető igazgatójának előadásából derült ki. A Maccabi Világjátékok neve Maccabiah vagy más néven „Zsidó Olimpia”, a zsidó sportolók világversenye, melyet négyévente rendeznek meg Izraelben, az olimpiát követő évben. A Maccabi Európa Játékokkal kétévente váltják egymást, idén július 29. és augusztus 7. között hazánk, Budapest adhat otthont az eseménynek. Mintegy 20 sportágban közel háromezer sportoló vesz részt az idei európai játékokon.

Jusztin Ádám, a Maccabi Vívó- és Atlétikai Club elnöke előadásában a VAC történelméről számolt be. A VAC több mint százéves történelemre tekint vissza, helyzete sosem volt könnyű, többször is betiltották, a zsidóellenességgel többször, többféleképpen kellett szembenéznie. 

Deutsch Tamás, az MTK elnöke a 2018-as évre emlékezett, ez ugyanis jubileumi év volt az MTK számára, ekkor ünnepelték ugyanis a klub megalapításának 130. évfordulóját. Visszaemlékezésében elmesélte, hogy a zsidóemancipációs törvényt követően, az akkor már működő fővárosi sportegyesületekben a hétköznapokban még nem volt érezhető az emancipációs törvény szelleme.

Volt megkülönböztetés és voltak olyan tipikus öltözői beszólások, amikből ezeknek a büszke fővárosi zsidó fiatalembereknek elegük lett.”

Úgy gondolták, hogy a saját közösségükben szeretnének hódolni sport iránt szenvedélyüknek, olyan közösséget akarnak létrehozni, ahol mindettől mentes lehet az életük. Sok újítás is kapcsolódik az MTK történetéhez. Deutsch Tamás kiemelte, hogy a sportklub mekkora szerepet játszott a női sportolók életében.

Az MTK volt az első hazai sportegyesület, ahol szabadon, egyenjogú tagként sportolhattak a nők.

Az MTK elnöke elmondta, nagy álma volt mind a Magyar Testgyakorlók Körének és a VAC-nak, hogy az idei Maccabi Európa Játékokat Budapesten rendezhessék meg, mégis sokan próbálták őket erről lebeszélni. Az első reakció azonban hitetlenkedő volt.

Végül cáfolni tudtuk a feltételezést, hogy ezt úgysem lehet megcsinálni, az önfelmentő közép-európai filozófia tehát egy tévedés. Igenis, ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!”

És valóban: A Maccabi Európa Játékok a hazánkban rendezett eddigi legnagyobb multisportesemény lesz, amire 30 ország 2500 sportolója 25 sportág képviseletében érkezik Budapestre.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére