Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deutsch Tamás: „A Maccabi Játékok az egyenjogúság, az emberi méltóság tisztelete mellett elkötelezett esemény”

Fodor-Horváth Zsófia

2019.06.07. 18:00

Nyolc hét múlva kezdődik a 15. Maccabi Európa Játékok.

Július 29-én, azaz nyolc hét múlva kezdődik Budapesten a 15. Maccabi Európa Játékok – jelentette be a Maccabi Játékok pénteki sajtótájékoztatóján Heisler András, a Mazsihisz elnöke. A hivatalos megnyitó egy nappal később a Hidegkuti Nándor Stadionban lesz, amelyet Áder János köztársasági elnök, az esemény fővédnöke nyit majd meg.

Heisler András szerint „ilyen még nem volt”, a hazai rendezéssel egy igazi álom vált valóra.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A Maccabi Európa Játékok hazánk eddigi legnagyobb multisporteseménye, melynek Budapest ad otthont idén nyáron, július 29. és augusztus 7. között. A verseny idejére 3000 részvevő érkezik hazánkba, a versenyprogramban 24 sportág szerepel. A Játékokon 63 versenyszámban hirdetnek eredményt, és 40 ország 2200 akkreditált sportolója, köztük 690 junior sportoló indul.

Jusztin Ádám, a magyar Maccabi-csapat elnöke elmondta, a legnagyobb a 297 fős német delegáció lesz, de Magyarország szintén rekordszámú, 214 sportolóval képviselteti magát. A Játékok legidősebb sportolója egy 1933-ban született amerikai bridzsversenyző lesz, míg a legfiatalabb egy 2009-es születésű litván sakkozó.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője szerint a Maccabi Európa Játékok több, mint egy sportesemény, ez Európa legnagyobb zsidó kulturális, közösségi és vallási rendezvénye is egyben. Az MTK elnöke kiemelte, hogy a résztvevőknek napi háromszori kóser étkezést biztosítanak.

Az Orczy-kertben kialakítanak egy „Maccabi Falut”, ami a díjkiosztóknak, kiállításoknak és koncerteknek fog helyet adni.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A sajtótájékoztató végén Deutsch Tamást, a Maccabi Játékok védnöki testületének vezetőjét kérdeztük.

FHZS: Többen kritizálják a Maccabi Európa Játékokat, mert diszkriminatív, míg mások szerint hidat képez a kultúrák között. Ön szerint kinek van igaza?

D.T.: A különbözőség és a hátrányos megkülönböztetés az nem ugyanaz. A világban van rengeteg kontinentális verseny, az európai bajnokságokon európai sportolók indulnak, az Európán kívüliek innen „ki vannak zárva”. De létezik Mediterrán Játékok is, ami a mediterrán térség országainak sporteseménye.

A Maccabi Játékok az egyenjogúság, az emberi méltóság tisztelete mellett elkötelezett esemény. De a létező különbség az megvan. Évszázados hagyománya van annak, hogy a zsidó származású sportolók kontinentális szinten is versenyt szerveznek és azon részt vehetnek, illetve van Maccabi Világjátékok is. Nincs hátrányos megkülönböztetés, különbség van és ez a különbség mutatkozik meg most itt is.

 

FHZS: Játsszunk asszociációsat. Ha azt mondom Maccabi, Ön azt mondja:

D.T.: Nagy álom.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére