Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Aki nélkül ma nem lenne magyar Maccabi-csapat: Michael Kevehazi

Horváth Zsófia

2019.03.31. 09:00

A Maccabi Játékok hõse, akinek az egész zsidó sportvilág hálás lehet.

A budapesti születésű Michael Kevehazi gyerekkora a túlélésről szólt, 1947-ben hagyta el szülőföldjét, amikor alig tizenöt évesen Angliába emigrált családjával. Miután unokatestvére bevezette a londoni Maccabi-világba, hamar a szervezet vezetőjévé vált, 1965-ben már ő vezette a brit delegációt a VII. Maccabi Világjátékokon.

Kevehazi a sport mellett építette civil karrierjét is: könyvvizsgálást tanult, ami újabb szállal kötötte szülőföldjéhez, ugyanis a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló cégének lett hazai igazgatója.

Michael Kevehazi az 1960-as évek végén már négygyermekes családapa volt. Ekkor döntött úgy, hogy feleségével alijáznak, vagyis letelepednek Izraelben. Itt a Maccabi szervezőbizottságának tagjaként tevékenykedett, majd ő lett a Világjátékok pénzügyi vezetője. A ’80-as évek végére a Zsidó Olimpia vezetője lett, de magyar gyökereiről még ekkor sem feledkezett meg:

lehetővé tette, hogy hosszú kihagyás után a magyar zsidó sportolók is részt vehessenek a Világjátékokon, ráadásul ingyen.

Haláláig ő volt a Maccabi Vívó és Atlétika Klub (VAC) tiszteletbeli elnöke. A magyar Maccabi csapat újraalakulásában is nagy szerepet játszott. Kevehazi támogatásával és iránymutatásával alakult újjá a klub 1989-ben, dr. Gonda János vezetésével. Még ebben az évben a Maccabi VAC, a Maccabi Világszövetség tagja lett. 

A Maccabi VAC tiszteletét és háláját jelzi, hogy megalapították a Michael Kevehazi-díjat, amit az év legjobb sportolója kap az egyesületben. Eddig Keresztúri Hanna és Nagy Orsolya volt díjazott, előbbi karatéban, utóbbi a női tornasportban ért el sikereket.

Kevehazi a magyar Maccabi-csapat újjáélesztése mellett a Maccabi Játékok nemzetközi profiljának modernizálásába is energiát fektetett.

Michael Kevehazit bátran nevezhetjük a Maccabi Játékok hősének, nélküle ugyanis aligha számolhatnánk magyar sikerekkel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére