Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Judit: hosszabbítsák meg a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésének határidejét!

Horváth Tamás

2020.05.08. 07:25

Ha az Európai Bizottságnak valóban fontos az európai polgárok véleménye, ha az intézmény valóban hasznos eszköznek tartja az európai polgári kezdeményezést a polgárok bevonására az európai uniós jogalkotásba, akkor nem tehet mást, mint hogy meghosszabbítja a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésének csütörtökön lejárt határidejét – vélekedett az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán.

Varga Judit azt írta, ugyan a szükséges egymillió aláírás az utolsó napok hihetetlen összefogásának köszönhetően bőven összegyűlik, de a másik kritérium – miszerint legalább hét tagállamban el kell érni az előírt számú szignót – teljesítése a határidőre a koronavírus-járvány miatti utazási és kijárási korlátozások miatt lehetetlenné vált.

Közölte, úgy tudja, hogy a szervezők már hivatalosan is kérvényezték a határidő meghosszabbítását az Európai Bizottságnál vis maior helyzetre hivatkozva, és a hírek szerint jövő hétre várható döntés az ügyben.

Úgy vélekedett, hogy a szituáció egyértelmű, és az utolsó napok lendületét látva nem is fog gondot okozni a kezdeményezőknek, hogy egy pár hónappal kitolt határidő mellett sikerre vigyék a kezdeményezést.

Amennyiben az Európai Bizottság méltányosan bírálja el a szervezők hosszabbítás iránti kérelmét, úgy talán részben jóváteheti azt, hogy korábban évekig akadályozta az ügyet

– írta a tárcavezető, megjegyezve, hogy a szervezők hat év pereskedés után győztek másodfokon az Európai Unió Bíróságán az Európai Bizottság ellen, amely nem akart zöld utat engedni a székelyek kezdeményezésének.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és a csütörtök éjféli határidőig 1 008 966 online szignó gyűlt össze. Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére