Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Judit átadta Szolnokon a nyolcadik magyar áldozatsegítő központot

888.hu, MTI

2021.09.07. 10:30

Az a cél, hogy Magyarországon minden bajba jutott állampolgár, minden bajba jutott honfitárs azonnali és testre szabott segítséghez juthasson – mondta az igazságügyi miniszter kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

Hétfőn Varga Judit átadta a szolnoki áldozatsegítő központot, amely a nyolcadik ilyen intézmény az országban.

Az igazságügyi miniszter a rádióműsorban célnak nevezte, hogy 2024-ig minden megyeszékhelyen legyen egy fizikailag is elérhető központ, egyúttal jelezte, hogy ezek mellett már évek óta folyamatosan működik – napi 24 órában, a hét minden napján hívható – áldozatsegítő vonal, amelynek száma 06-80-225-225.

A tárcavezető azt nevezte a legfontosabbnak, hogy a bajba jutott állampolgárokat a lehető leggyorsabban a helyzetükre szabott, legmegfelelőbb segítséghez juttassák, legyen szó jogi segítségnyújtásról vagy tanácsadásról, azonnali pénzügyi segélyről, rendőrségi feljelentés megtételében való segítségnyújtásról vagy komolyabb krízishelyzetbe került emberek esetében védett házhoz való eljuttatásról.

Az áldozatsegítő központok a hozzájuk fordulókat a bürokratikus légkörtől eltérő, sokkal barátibb, családiasabb, emberségesebb környezetben fogadják, nem egy hivatali közegben találja magát az oda betérő áldozat – hangsúlyozta a miniszter.

Varga Judit közölte: egy több mint egy éve elfogadott jogszabály-módosításnak köszönhetően bevezették Magyarországon az áldozatok közvetlen megszólítását célzó, opt-out rendszerként emlegetett elérési mechanizmust. Ennek értelmében a személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatait – amennyiben adataik továbbításához a rendőrségen hozzájárultak – közvetlenül az áldozatsegítő szolgálat keresi meg, és ajánlja fel nekik a segítséget. Az átállás óta – az általánosságban csökkenő bűnügyi adatok mellett – javult az elérés hatékonysága – mondta.

Terveik között szerepel, hogy a személy elleniek mellett más bűncselekményekre is kiterjesszék ezt a rendszert.

Az igazságügyi miniszter szólt arról, hogy tavaly egy országos kommunikációs kampányt is indítottak, amelynek során az áldozatok minél szélesebb körű informálása céljából létrejött a vansegitseg.hu portál, továbbá Áldozatsegítő Központ néven Facebook-oldal is működik. Közismert színészek bevonásával, Hétköznapi történetek címmel podcastsorozat indult, amelyben tipikus áldozati helyzeteket dolgoznak fel húsz-harminc perces videókban, majd szakértővel elemzik az adott szituációt. Ezt már a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is használja rendőrök képzése során – jegyezte meg a tárcavezető.

Egyre több ember tud arról, hogy van segítség – mondta Varga Judit, hozzátéve: a telefonvonalon évi 11-12 ezer hívás érkezik be, az áldozatsegítő központokban dolgozók pedig évente 2–4 ezer közötti esetszámot dolgoznak fel.

Kiemelte: a kormányhivatalok már nagyon sokféle szolgáltatást nyújtanak, ami szintén ennek a rendszernek a része, az áldozatsegítő központokban emberséges, az adott szituációnak megfelelő lelki segítséget kaphatnak a hozzájuk fordulók.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére