Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több mint egy évtizedes csúcson a lakásfelújítási kilátások

888/MTI

2021.01.05. 10:40

A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét javultak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat – derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.

Közleményükben azt írták, hogy ezek a várakozások nemcsak a tavalyi csúcsot érték el, de a 2008-as válság előtti időket idézik. A 2020. második és harmadik negyedévi felmérések adatai világosan mutatják, hogy a koronavírus-járvány a lakásfelújítási piacra egyáltalán nem hatott negatívan. Felidézték, hogy a tavaly meghirdetett új otthonfelújítási programban családonként legfeljebb hárommillió forintnyi támogatást lehet elérni hatmillió forint értékű felújításhoz. Az összeg komolyabb, átfogó felújítási-korszerűsítési munka finanszírozására is elegendő, így érdemi segítséget jelenthet az érintett háztartásoknak.

A következő egy évben a magyar háztartások mintegy 14 százaléka tervez nagyobb összeget költeni a lakására. A tervek megvalósulása esetén egy éven belül mintegy 570 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat, ami 80 ezerrel több a harmadik negyedévi megkérdezés eredményénél – közölték.

A kutatás szerint a felújítási szándék most is a családi házak lakói körében a legjelentősebb, csaknem 18 százalékkal. A legkisebb korszerűsítési kedvet a panellakásokban élők körében mérték, 9,6 százalékos aránnyal. A téglaépítésű társasházakban lakók tervei a kettő között helyezkednek el, 12 százalékos aránnyal.

A megkérdezett háztartásoknak Budapesten a 12 százaléka, a megyeszékhelyeken és egyéb városokban a 13 és 14 százaléka, a községekben pedig a 18 százaléka készül felújításra. Ez utóbbi esetben a 2020 elejétől hatályos falusi csok is ösztönzőerőt jelenthet. A régiók közül a Nyugat-Dunántúlon érezhető a legnagyobb aktivitás, ott a háztartások 16 százaléka készül valamilyen felújításra, ugyanakkor az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióban is az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység várható, 15-15 százalékos – derül ki a GKI és a Masterplast kutatásából.

A GKI negyedévente készít felmérést a lakosság lakásfelújítási és -korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. A lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére