Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel megköszönte Magyarországnak a német egyesítéshez való hozzájárulást

Pörge Béla

2019.08.19. 13:00

Angela Merkel Sopronban, a páneurópai piknik harmincadik évfordulójának alkalmából tartott istentiszteleten beszélt erről.

Merkel arról beszélt Sopronban, hogy a páneurópai piknik célja az európai béke megünneplése volt, ám sok keletnémet tartózkodott Magyarországon, akik értesültek a rendezvényről, így lett a piknikből keletnémet menekültáradat és egyben világraszóló esemény.

Fotó: MTI

Merkel szerint mindenki emlékezett arra, hogyan tiporták el a szabadságot a szovjet érában 1989 előtt, de a magyar határőrök 1989-ben nem lőttek a keletnémet menekültekre, ezzel hatalmas bátorságról tettek tanúbizonyságot. Kiemelte, hogy Németország egyesülése ezzel kezdődött és a berlini fal leomlásával ért véget, ezzel befejeződött Európa megosztottsága.

A német kancellár arról is beszélt, hogy a szabadság iránti vágyat nem lehet elnyomni.

Mi, németek mindig nagy hálával és köszönettel tartozunk a magyaroknak az akkori tetteikért

– fogalmazott Merkel, majd hozzátette, hogy a keleti blokk többi országában is köszönettel tartozunk azoknak, akik küzdöttek a diktatúra ellen.

Sopron a példája annak, hogy mi mindent el tudunk érni, ha kiállunk az értékeink mellett. Sopron a szimbóluma a humánus Európának

– tette hozzá a kancellár.

Egy nemzet jóléte mindig függ a teljes Európa jólététől, Európa csak annyira tud erős lenni, amennyire a vitás kérdésekben tudunk kompromisszumot kötni. Ma Magyarország és Németország közösen alakítja a jövőt egy egységes Európában. Menjünk tovább a szabadság és az egység útján, ebben nekem is erőt adhat, ha visszaemlékezünk a páneurópai piknikre

– jelentette ki Angela Merkel, aki beszédét azzal zárta, hogy németül, majd magyarul köszönte meg a harminc évvel ezelőtti határnyitást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére