Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszorítások nélkül is nõnek az állam bevételei

Csordás Bettina

2019.01.25. 08:16

Jó ideje hiányzik a magyar közélet szótárából a balliberális gazdaságpolitika legfontosabb kulcsszava, a megszorítás. Gyurcsány Ferenc és az MSZP-kormányok idõszakával ellentétben az elmúlt években folyamatosan csökkentek az adók - errõl beszélt a Magyar Idõknek a pénzügyminiszter helyettese.

Tállai András szerint a közterhek mérséklésével a munkavállalók és a vállalkozások mellett az állam is jól járt, az alacsonyabb adókból ugyanis jóval több folyik be. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tavaly 720 milliárd forinttal érkezett nagyobb összeg a jelentős közterhekből, mint 2017-ben.

A tárca kimutatásából sok más mellett kiderült, hogy:

2018-ban az adócsökkentések mellett is több mint 12 400 mil­liárd forint érkezett az államkasszához a legfontosabb közterhekből.

Az összeg kétségkívül hatalmas, jelentőségét leginkább úgy lehet érzékeltetni, ha összevetjük a korábbi esztendők számaival. 2017-ben például 11 700 milliárd forint szerepelt az aktuális kimutatásban, vagyis egy év alatt több mint hétszázmilliárddal nőtt a nagy adókból származó bevétel.

Az adóbevételek növekedését még véletlenül sem az adókulcsok emelésével értük el, éppen ellenkezőleg" 

- kezdte az adatok értelmezését Tállai András.

Az utóbbi években folyamatosan csökkentek idehaza a közterhek, s mára Magyarország szedi az Euró­pai Unióban a legalacsonyabb társasági adót, ahogy a hazai személyi jövedelemadónál is csak néhány országban alkalmaznak kevesebb elvonást"

- mondta Tállai.

Eközben pedig a 2016-os bérmegállapodás nyomán az állam nagy lépésekben csökkenti az úgynevezett szociális hozzájárulási adót, vagyis azt a közterhet, amelyet a vállalkozásoknak kell befizetniük a dolgozóik után.

Mindebből világosan látszik, hogy az adóbevételek növekedését nem megszorítások útján értük el, hanem adócsökkentésekkel, az új munkahelyek létrehozásának támogatásával, gazdaságfehérítéssel és az állam működésének egyszerűsítésével" 

- fogalmazott a miniszterhelyettes.

Szó sincs megszorításról, olyannyira, hogy a balliberális kormányok leköszönése óta még a kifejezés is kiveszett a magyar közbeszédből – legfeljebb a baloldali pártok programjaiban látjuk viszont, mert ők vissza akarnak térni ahhoz az elhibázott gazdaságpolitikához, amely a megszorításokra és az adóemelésekre épült"

- tette hozzá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére