Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hadházy jogellenesen gyűjtött aláírásokat

Bokor Gábor

2019.10.25. 20:00

Hadházy Ákos nem tájékoztatta megfelelően az érintetteket az adatkezelés jogalapjáról és céljáról, az ívek online feltöltése során is megsértette az előírásokat.

A Magyar Hírlap megkereste Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét Hadházy Ákos adatbotrányával kapcsolatban. A szakértő a lapnak elmondta, hogy érvényes jogalap nélkül gyűjtötte az aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozást célzó ak­ciója során Hadházy Ákos, független képviselő. A NAIH számos adatvédelmi hiányosságot talált vizsgálata során, ezzel kapcsolatban Péterfalvi azt mondta, hogy a képviselő 2018. július 19. és 2019. május 30. között érvényes jogalap nélkül gyűjtötte az aláírásokat, ezért felszólították Hadházyt, hogy haladéktalanul törölje a kezdeményezéssel összefüggésben az érintettektől gyűjtött valamennyi személyes adatot.

Péterfalvi felhívta a figyelmet, hogy a képviselőnek az előírt intézkedésekről a felszólítás kézhezvételétől számított harminc napon belül írásban tájékoztatnia kell a hatóságot. Ha a felszólítás alapján nem került sor a jogsérelem orvoslására, a hatóság a tájékoztatási határidő lejártát követő harminc napon belül dönt a szükséges további intézkedések megtételéről.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A hatóság a vizsgálata során megállapította, hogy az aláírásgyűjtő ívhez tartozó adatkezelési tájékoztatóban Hadházy Ákos mint adatkezelő nem tájékoztatta megfelelően az érintetteket az adatkezelés jogalapjáról és céljáról

– fogalmazott a szervezet elnöke, majd úgy folytatta, hogy a képviselő az aláírásgyűjtő ívek online feltöltése során is megsértette az adatvédelmi előírásokat.

A vizsgálat megállapításai között szerepel, hogy az érintettek adatkezeléshez történő hozzájárulásának hiányoznak a legfontosabb fogalmi elemei, amelyek megléte szükséges ahhoz, hogy az adatkezelés jogalapja, azaz jelen esetben a hozzájárulás érvényes legyen. Az aláírásgyűjtő ívhez tartozó Adatvédelmi tájékoztató ezen felül nem tett említést adatfeldolgozók igénybevételéről – folytatta Péterfalvi. Bár a külföldi adatfeldolgozó cégek esetében nem merültek fel adatbiztonsági hiányosságok, a harmadik országban letelepedett cégek által nyújtott szolgáltatások igénybe vétele – különösen politikai véleményre utaló személyes adatok kezelésével összefüggésben – nagyobb adatvédelmi kockázatot jelent, ezért a hatóság azt tartja jó gyakorlatnak.

Ezeket az íveket, az azokon szereplő adatokat tilos lemásolni, továbbítani, nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe, meg kell őket semmisíteni. Igaz, a törvény erre nem ír elő határidőt

– mondta Péterfalvi.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére