Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Georg Spöttle a 888.hu-nak: A magyar fiatalok nem fogékonyak a radikalizálódásra

Schüller Márton Imre

2021.06.04. 18:00

A napokban elfogott, terrortámadásra készülő iszlamista ügyének apropóján kérdeztük a Nézőpont Intézet elemzőjét, Georg Spöttlét.

 

888.hu: Hogyan radikalizálják ezeket az embereket a terrorszervezetek?

Georg Spöttle: Többféle módja van. Például az egyik az, ha radikális mecseteket látogatnak, és az ottani imámok keresztényellenes, zsidóellenes, Izrael-ellenes, Amerika-ellenes prédikációkat tartanak, és ha ez a fiataloknak megtetszik, akkor már közel van az a lépés, hogy felajánlkozzanak terrorszervezeteknek, hogy Allah katonái lesznek. Vannak nagyon sokan – például a franciaországi vagy brüsszeli merényletek elkövetői –, akik börtönben radikalizálódtak. Kisstílű bűnözők voltak, éveket töltöttek már börtönben, és ott ilyen önjelölt iszlamista prédikátorok fanatizálták őket. Lehetett látni, hogy sikerrel. Találkoztam Afganisztánban és Pakisztánban olyan fiatalokkal, akik fent élnek a hegyekben, írástudatlanok, és nincs semmilyen telekommunikáció eszközük vagy internetük. Ott a mecset az egyetlen hírforrás, az egyetlen breaking news. Ha ott például fanatikus elöljárók azt mondják nekik, hogy azért jöttek ide az amerikaiak, a németek, hogy meggyalázzák a vallásukat, elvegyék az állataikat, megerőszakolják az asszonyaikat, akkor ők ezt elhiszik. Értelemszerűen ilyenkor akár fegyvert is ragadnak, és ellenünk fordulnak. Van még ezenkívül egy olyan formája is, amely igen veszélyes: több példa is volt rá az elmúlt időben, hogy az internet segítségével ilyen magányos farkasok kapcsolatot kerestek az Iszlám Állammal vagy más terrorszervezetekkel. Csetelnek velük, ideológiai agymosást kapnak, és egy idő után elvállalják azt, mint ez a magyar srác is, hogy terroristává váljanak. Persze a magyar fiú esetében kérdéses, hogy mentálisan mennyire stabil. Előfordulhat, hogy ugyanolyan problémákkal küzdött, mint a Teréz körúti robbantó. Vagy iskolai sikertelenség, vagy sikertelenség a lányoknál, és ezért híres akart lenni egyszer az életben azzal, hogy terrorcselekményt hajt végre.

888.hu: Várható-e, hogy a jövőben növekszik majd a most elfogott férfihoz hasonló radikális iszlamisták száma hazánkban? Lehetnek-e többen is, vagy ez elszigetelt esetként kezelendő?

Georg Spöttle: Nem, a magyar fiatalok erre nem fogékonyak. Viszont tapasztalhattuk Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, hogy nagyon sokan radikalizálódtak az internet segítségével. Nemcsak migrációs hátterűek, hanem született németek is, akik hajlandók voltak robbantásos merényletet előkészíteni. Szerencsére azt a hatóságok meghiúsították. Viszont semmit nem lehet kizárni, tehát mindig vannak, akiknek tetszik egy terrorcselekmény vagy annak előkészítése, és ők is hasonlót akarnak végrehajtani.

888.hu: Délen a határzár jelenleg megállítja a tömegek beáramlását, ezzel kiszűrve a terroristákat is. Nyugatról viszont sokkal könnyebben tud bejutni Magyarországra egy merénylő. Lehetséges-e ez, és ha igen, hogyan lehet kiszűrni?

Georg Spöttle: Ez a legnehezebb, mert ha francia, belga vagy bármilyen más EU-s állampolgársága van, az unión belül határellenőrzés nélkül szabadon utazhat. Tehát nincs kizárva az sem, hogy ilyen megtörténik. Itt, ugye, a szakszolgálatok minden országban figyelik azokat az embereket, akik radikális oldalakat vagy mecseteket látogatnak. Tehát azok esetében történik lehallgatás, az e-mail- és telefonforgalom megfigyelése vagy akár humánerős megfigyelés, ha valakit nagyon veszélyesnek találnak. Így lehet meggátolni azt, hogy határokon átnyúló terrorizmus alakuljon ki. Láthattuk azonban a párizsi merényleteknél, hogy a szervezőjük itt, Magyarországon, a Keleti pályaudvar környékén vette fel a terroristákat, és vitte el őket Franciaországba.

888.hu: A most elfogott gyanúsítottról már lehet tudni, hogy egy ún. ramming (kocsival a tömegbe gázolás) támadást is végre akart hajtani. Szükséges-e Magyarországon a forgalmasabb gyalogosterületek biztosítása egy ilyen támadás ellen?

Georg Spöttle: Láthattuk a karácsonyi vásároknál is, hogy ez már megtörtént. Azért, hogy a gázolásos merényleteket megakadályozzák, betonblokkokat helyeztek ki. Ez Európa-szerte, sőt már világszerte gyakorlat. Értelemszerűen erre oda kell figyelni, mert például Nagy-Britanniában és Németországban is történtek ilyen rammingmerényletek. Ezért a szakhatóságoknak erre fokozottan kell ügyelniük.

888.hu: Jelen pillanatban a tömegrendezvények biztonsági protokolljai megfelelőek-e ahhoz, hogy ne kerülhessen be robbanószerkezet a nézőtérre?

Georg Spöttle: A Szigeten vagy a Balaton Soundon a biztonságiak nagyon komolyan átnézik az emberek csomagját, hogy kés, balta, lőfegyver vagy bármilyen veszélyes tárgy ne juthasson be. Tehát szerintem jól működnek, de azt gondolom, hogy ezután a biztonságiak és a jelen lévő rendőrök fokozottabban figyelnek erre. Természetesen százszázalékos biztonság nincs, mert például a Balaton Soundnál a víz felől is be lehet vinni veszélyes dolgokat, lőfegyvert robbanóanyagot. Az is elég azonban, ha egy öngyilkos merénylő a várakozó tömegben felrobbantja magát, az több tucat halálos áldozattal járna. Sajnos tehát százszázalékos biztonság nincs, de abból is látszik, hogy Magyarországon milyen jól működnek a titkosszolgálatok, hogy egy magyar állampolgárt, akinek még soha semmilyen rendőrségi ügye nem volt, megtaláltak annak alapján, hogy radikális iszlamista oldalakat látogatott, és így meg tudták gátolni a terrorcselekményt. Ez azt mutatja, hogy Magyarországon a topon vannak a titkosszolgálatok és a TEK.

 

Amint arról korábban beszámoltunk, robbantani akart egy iszlamista férfi Magyarországon. A Magyar Nemzet értesülései szerint a kedden elfogott személy „merényletet” tervezett hazánk több pontján is. A labdarúgó Európa-bajnokság budapesti helyszínén, a Puskás Stadionban például 70 ezer ember életét veszélyeztethette volna.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére