Ugrás a tartalomhoz

Csúnyán beolvasott a brüsszelitáknak Hidvéghi Balázs

Horváth Tamás

2020.02.27. 18:20

A határok védelmében hozott magyar erőfeszítések elismerés és anyagi támogatás után kiáltanak!

Itt az ideje, hogy Brüsszel elismerje Magyarországnak a közös határ védelme érdekében tett erőfeszítéseit, és annak, hogy anyagilag is hozzájáruljon a költségekhez – mondta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő, aki francia kolléganőjével, Nadine Moranóval tartott sajtótájékoztatót a röszkei tranzitzónánál.

A magyar politikus kifejtette, az év első két hónapjában csaknem 4300 illegális határátlépőt tartóztattak fel és kísértek vissza a határ másik oldalára a magyar hatóságok. Majd elmondta, ahogy az időjárás egyre javul, a migrációs nyomás is minden bizonnyal növekedni fog.

A magyar-szerb határ az Európai Unió és a schengeni övezet külső határa is. Amikor Magyarország megvédi ezt a határt, az EU-t, a schengeni övezetet és minden uniós polgár érdekeit is védi

– hangsúlyozta Hidvéghi Balázs, hozzátéve, hogy a jelenleg zajló uniós költségvetési tárgyalásokon a Fidesz-KDNP képviselői ragaszkodnak ahhoz, hogy az EU költsön többet a határvédelemre, az illegális migráció elleni fellépésre, és ismerje el, ha egy ország betartja a szerződéseket és megvédi Európát.

A politikus rámutatott, hogy az illegális migrációval szemben akkor lehet hatékonyan fellépni, ha első lépésben a határvédelmet biztosítják.

Hidvéghi Balázs | Fotó: Hír TV

Nadine Morano, a francia Republikánus Párt EP-képviselője kifejtette, az unió külső határainak védelme közös érdek.

Magyarországra hatalmas felelősség hárul, hiszen itt húzódik Európa külső határa

– közölte a politikus.

A képviselő úgy fogalmazott, senki nem szereti, ha kerítést lát az ablakából, de az sem várható el bárkitől, hogy a törvényellenesen érkezőket beengedje a házába.

Csak üdvözölni lehet azokat a lépéseket, amelyeket Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök tett az európai határok védelméért

– tette hozzá, majd kihangsúlyozta, hogy Magyarország nem átjáróház.

Morano arra is kitért, hogy az európai népeknek elegük van abból, hogy rájuk kényszerítik ezt a fajta bevándorlást.

A dublini eljárás reformjára lenne szükség. Azok esetében, akik az első elért tagállam után máshol is beadják menedékkérelmüket, meg kellene szüntetni az eljárást, és vissza kellene toloncolni őket a unió külső határához

– húzta alá.

A francia politikus elmondta, az érkezők között sokan vannak a család nélküli, fiatal férfiak, akik elsősorban gazdasági okok miatt hagyják el hazájukat. Esetükben az unió kétszeresen fizet, évente 17 milliárd euró fejlesztési forrással támogatja Afrikát, és viseli az illegális bevándorlók visszatoloncolásának költségeit.

Kérdésre válaszolva Morano kijelentette, a tranzitzónában folyó eljárás, amelyről személyesen tájékozódott, teljes egészében egybevág az Európában elvártakkal.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére