Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Cenzúrázták a románok a pápa ruháját

Pörge Béla

2019.06.03. 15:34

Zavarta a román kormányőrséget a magyar felirat.

A román kormányőrség (SPP) illetékeseinek határozott felszólítása nyomán kellett letakarni Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján a magyar feliratot – értesült a Krónika a szervezőktől.

A június elsejei szentmise előtt egy héttel elkészült miseruha elülső oldala a csíksomlyói Mária-kegyszobrot és a kegytemplomot ábrázolja, míg a hátoldalán a romániai pápalátogatás logója látható a Járjunk együtt! magyar nyelvű mottóval, amelyen magyarul szerepelt a Ferenc pápa Romániában, 2019. május 31. – június 2. felirat is.

A magyar nyelvű feliratot azonban nem láthatta a csíksomlyói szentmisén részt vevő több tízezer zarándok, mert a bukaresti hatóságok eltávolíttatták a szöveget.

Bodó Márta, a pápalátogatás sajtóbizottságának tagja megerősítette a Krónika értesülését, és az Urbán Eriktől, a csíksomlyói kegytemplom igazgatójától kapott tájékoztatás alapján elmondta, hogy a miseruhán a román kormányőrség takartatta le a magyar feliratot. Az erdélyi ferencesek áprilisban megválasztott tartományfőnökét a SPP illetékese kereste meg a pápai szentmise előtt néhány nappal, nekiszegezve a kérdést: igaz-e, hogy a miseruhán magyar felirat is van. A pápa biztonságáért felelős állami szervet – amely arra hivatkozott, hogy a magyar sajtóban megjelent híradásokból szerzett tudomást a feliratról – az sem hatotta meg, amikor Urbán Erik elmondta, hogy a kazulát teljes egészében jóváhagyta a Vatikán.

Az eredeti változat

Ez pedig a román cenzúra utáni változat

 

A tartományfőnöktől azt is megkérdezték: nem tudja, hogy ez Románia? Majd felszólították, hogy a miseruhán ne szerepeljen a magyar felirat. Ezt követően született az a megoldás – amelynek szükségességéről a román biztonsági szervek a Vatikánt is meggyőzték –, hogy a miseruha hátoldalán szereplő logó aljára rávarrtak egy sávot, amely így eltakarta a feliratot.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére