Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újra a legjobbak között Magyarország

Jánosy Károly

2022.05.07. 19:15

Hét, illetve tizennégy év után újra a legjobbak között szerepelhet a magyar jégkorong-válogatott. A csapat a ljubljanai divizió I/A világbajnokságon a holnapi, Románia elleni mérkőzés eredményétől függetlenül feljutott az elitmezőnybe, ahol a sportág olyan nagyjai ellen játszhat, mint a kanadaiak, svédek, finnek vagy csehek.

 

Magyar játékosok gólöröme a Magyarország – Koreai Köztársaság jégkorong vb-felkészülési mérkőzésenMTI/Koszticsák Szilárd

Annak idején, 2008-ban még szapporói csodát emlegettek a feljutásunkkal kapcsolatban és 2015-ben, Krakkóban sem volt éppen papírforma a feljutás, de azóta szüntelenül az A csoport kapuján zörgettünk. Azaz hol csendesen kopogtattunk, hol pedig zajosan dörömböltünk. Most azonban végre sikerült újra benyitni a kapun, igaz, ebben azért a litvánok is benne voltak egy cseppet, hiszen megtették nekünk azt a szívességet, hogy 5–4-re megverték Romániát. S ugyan pénteki, Szlovéniától elszenvedett 5–1-es vereség felért egy kisebbfajta pofonnal, azért olyannyira nem izgult az a jó néhány száz fanatikus magyar szurkoló, aki elkísérte a csapatot Ljubljanába. Románia ugyanis eleddig nem igazán remekelt a vb-n, kötelező ellene a győzelem. Azért így sem rossz, hogy a holnapi meccs eredménye miatt már nem kell izgulni.

S ha már felidéztük a múltat, érdemes lejegyezni a hírügynökségben is megjelent adatokat, miszerint az ezredforduló tájékán kb. 1400, másfél évtizede 4 ezer, mostanra pedig 11 ezerre nőtt az igazolt hazai jégkorongozók létszáma. S ami a legfontosabb: ebből közel 10 ezer az utánpótláskorú játékos. Az első feljutáskor a magyar szövetség éves költségvetése 300 millió forint körül járt, s ez napjainkra meghaladja a 2,5 milliárdot. A magyarok olyan sportági nagyhatalmakkal vehetik fel a harcot, mint Kanada (600 ezer igazolt játékos, 3000 fedett pálya), az Egyesült Államok (550 ezer hokis, 1600 fedett pálya), Svédország (75 ezer hokis, 400 fedett pálya) vagy Finnország (70 ezer játékos, 300 fedett pálya). Ezekhez a számokhoz nem kell különösebb kommentár.

A vb-n szereplő magyar hokisok többsége inkább a szállodából kísérte figyelemmel a számunkra is fontos Litvánia-Románia mérkőzést.

„-Örültünk, persze, hogy örültünk a litvánok sikerének, de azért nem izgultuk halálra magunkat”
– nyilatkozta 888.hu-nak vb-csapatunk egyik legjobbja, a kapus Rajna Miklós.
„Nekünk sokkal inkább a holnapi, Románia elleni mérkőzéss
el kell foglalkoznunk. Elvégre megérdemelnek annyit a válogatottat elkísérő vagy éppen a tévé előtt ülő hűséges szurkolóink, hogy jó játékkal és természetesen győzelemmel lepjük meg őket. Szóval nem akkor sem estünk kétségbe, amikor az első harmadban kétgólos vezetést szereztek a románok. Nekünk is győzni kell holnap.”

Hét évente jár nekünk a feljutás” – kommentálta az örömhírt az egykori válogatott korongozó, Majoross Gergely, aki 2008-ben részese volt a szapporói csodának. „Kicsit furcsa volt, hogy az oroszok, fehéroroszok kizárása miatt automatikusan feljutott Ausztria és Franciaország, de ezt azért nem bánjuk annyira. Jövőre emlékezetes éve lesz a magyar jégkorongozásnak, sok mindenért kárpótlást nyerhetünk.”

Jól működik a kanadai-magyar kooperáció: 2008-ban Pat Cortina, 2015-ben Rich Chernomaz, most pedig Sean Simpson kanadai szövetségi kapitány segítségével jutott az A csoportba a magyar hokiválogatott MTI/Koszticsák Szilárd

(Borítókép: Varga Judit Facebook-oldala)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére