Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Schmitt Pál a 888.hu-nak: Phenjan lemondása nem befolyásolja a tokiói olimpiát

Jánosy Károly

2021.04.06. 14:40

Észak-Korea nem vesz részt a 2021-es tokiói olimpiai játékokon, mert félti a sportolóit a Covidtól. Az indoklás annak fényében kissé furcsának tűnik, hogy a kommunista állam eddig még egyetlen koronavírussal fertőzött beteget sem jelentett.

 

Phenjan már tavaly lezárta amúgy is szigorúan őrzött határait, hogy távol tartsa a vírust, megfigyelők szerint ennek ellenére megjelent a betegség az országban. A döntést egyébként már korábban meghozták, március 25-én a vezérkar a távolmaradása mellett döntött.

Észak-Korea nem vesz részt a tokiói játékokon, hogy megvédje sportolóit a vírussal kapcsolatos globális egészségügyi válsághelyzetektől”

– jelentette a phenjani hírügynökség.

A döntés következményeiről, esetleges más országokra gyakorolt hatásairól kérdeztük Schmitt Pált, a NOB, azaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját, a MOB tiszteletbeli elnökét.

Ilyen eset még nem fordult elő a modern kori olimpiák történetében”

– nyilatkozta a 888.hu-nak Schmitt Pál.

MTI/Szigetváry Zsolt

„Politikai döntések, háborúk már nemegyszer hatással voltak a játékokon részt vevői nemzetek számának alakulására, ám egészségügyi okok még nem. Bár úgy érzem, Észak-Korea – sajnálom a távolmaradását, mert kiváló sportolói vannak – inkább kifogást keresett a lemondás megindoklására. Ami azért is érthetetlen, mert Szöul és Phenjan kifejezte szándékát, hogy közösen rendezné meg a 2032-es játékokat. Szóval némi ellentmondás van Phenjan nyilatkozatai és tettei között, mert így, a tokiói olimpia kihagyásával végképp nem lesz esélye az egyre erősebben támogatott ausztrál Brisbane-nel szemben. Igaz, a rendkívül zárt Észak-Koreán nehéz eligazodni, valódi szándékait kifürkészni.”

Schmitt Pál nem tart attól, hogy a phenjani példa ragadós lesz.

Annál is inkább, mert a legtöbb részt vevő országban készülnek, nem véletlenül részesítik előnyben sok helyen a Tokióba utazó sportolók és csapattagok védőoltását. Lesz olimpia, bár nem a megszokott körülmények között.

Fájdalmas veszteség, hogy külföldi nézők, szurkolók nélkül lesznek a játékok, de így legalább lesz olimpia. Egy évvel később a tervezettnél, de mégis lesz olimpia, igaz, Észak-Korea nélkül.”

A pandémia miatt 2020-ról az idén nyárra halasztott tokiói nyári játékok a tervek szerint július 23-án kezdődnek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére