Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sakkot adott a magyar szövetségnek Rapport Richárd

888.hu, MTI

2022.05.27. 19:00

A 24.hu információi szerint Rapport Richárd egy szerb származású romániai milliárdostól visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot kapott. Így könnyen elképzelhető, hogy a 26 éves, a világranglistán ötödik helyet elfoglaló sakkozó román színekben folytatja pályafutását. A hírt Richárd édesapja is megerősítette.

 

Rapport Richárd nemzetközi sakknagymester a Tata Steel sakkversenyen a hollandiai Wijk aan Zeeben 2022. január 29-én.MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak

 

„A nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett elé, amelynek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy az elkövetkező években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Úgy tudom, Ricsi elfogadta az ajánlatát, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz.”
– árulta el a 24.hu-nak Rapport Tamás.

A portál úgy tudja, hogy a világranglista 5. helyén álló Rapport Richárd 2021-ben és 2022-ben egyetlen fillér szövetségi forráshoz sem jutott hozzá. Szabó László, az Magyar Sakkszövetség elnöke szerint az elmúlt években a lehetőségeikhez mérten mindent megtettek Rapport anyagi, szakmai és sportdiplomáciai támogatása érdekében. A 2014-es sakkolimpiai ezüstérme miatt kaphatna életjáradékot Rapport, de még nincs 35 éves.

 

„A FIDE jelezte számunkra, hogy Ricsi zászlóváltást kezdeményezett. Ilyen esetben az adott szövetségnek kilencven napja van, hogy tiltakozást nyújtson be. Mi feltettünk a FIDE-nek egy rakat kérdést, mivel a zászlóváltás szabályozása elég szabados, nagyvonalú, kértük, hogy értelmezzék a helyzetet.”
– nyilatkozta az MTI-nek Szabó László.

A kilencven nap alatt Rapport továbbra is magyarként versenyezhet, illetve lehetősége van, hogy semlegesként, FIDE-versenyzőként szerepeljen, de erről nincs hír. Azaz, a június 16-án kezdődő madridi világbajnok-jelölti tornán, ahová a 26 éves magyar sakkozó bejutott, még semmiképpen nem indulhat román színekben.

 

„Kapcsolatban vagyunk Ricsivel, nyilván a személyes motivációját ő tudja elmondani. Vannak olyan, rajtunk kívül álló szempontok, amelyekre nincs ráhatásunk.”

Szabó László hangsúlyozta, kapcsolatban vannak a román szövetséggel is, amely „nagyon korrekt” az ügyben, és szeretnék „sérülésmentesen” rendezni az esetet. A román szövetség közölte, Rapport kereste meg őket a kéréssel. Az MSSZ elnöke ugyanakkor jelezte, aggályos, hogy nem kell állampolgárságot váltani, ha valaki más ország színeiben akar asztalhoz ülni, ehhez elég például, ha román lakcímmel rendelkezik.

A sakkban az országváltás amúgy nem egyszerű. A játékos alapvetően két évig nem sakkozhat, kivéve, ha a váltásban érdekelt országok meg tudnak egyezni egymással – általában ez 20 ezer eurót jelent. Az MSSZ később közleményben azt írta, 2021-ben hét számjegyű összeggel támogatta Rapport felkészülését.

 

„A Magyar Sakkszövetség határozott célja, hogy magyar zászló alatt versenyezzen tovább és szülőhazájának hozzon dicsőséget a sportág egyik legnagyobb hazai kincse. Ezért minden tőlünk telhetőt – ahogyan eddig is – meg fogunk tenni. Tavalyelőtti pályázatunkkal elnyertük a jogot, hogy a 44. sakkolimpiát 2024-ben Budapesten rendezzük, hazánk még soha nem láthatta vendégül a világ ötödik legnagyobb sporteseményét. Ez is kötelez bennünket arra, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a legerősebb csapattal álljunk ki a világ legizgalmasabb és legnagyobb presztízsű sakkeseményére.”
– írta közleményében a MSSZ.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére