Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre kevésbé érvényesül a szólásszabadság a brit egyetemeken

Békési Marcell

2019.11.24. 15:38

A jobboldali fiatalok nem mernek felszólalni az órákon.

A brit Policy Exchange közvélemény-kutató cég „Academic freedom in the UK” című kutatása szerint Nagy-Britannia egyetemein – melyek továbbra is a világ élvonalába tartoznak – egyre kevésbé érvényesül a szólás- és kutatási szabadság.

A kutatást vezetői, Thomas Simpson és Eric Kaufmann, mindketten egyetemi tanárok, Simpson filozófiaprofesszor Oxfordban, Kaufmann pedig politológiát tanít Londonban.

A mérésben sok érdekes adat szerepel, ami jól mutatja az egyetemek, és az azokon tanuló fiatalok balratolódását, bizonyos esetekben radikalizálódását.

A legfontosabb eredmény szerint a jobboldali fiatalok nem mernek felszólalni politikai vitákban, és mind a jobb-, mind a baloldali egyetemisták úgy látják, hogy az egyetemek a baloldali eszmét valló diákokkal kivételeznek.

A leginkább tabunak számító téma a Brexit, melyet az azt támogató fiatalok közel kilencven százaléka nem mer szóba hozni.

Miért lehet ez így? A kutatás erre is részletesen kitér.

  • A diákok nagy része például egyetért a „safe-space”-ek bevezetésével, és csak kisebb része ellenzi ezt.
  • Szintén nagyjából ötször többen tiltanák be a jelmezeket az egyetemi bulikon, mint amennyien nem, hiszen azok is sértők lehetnek a kisebbségek számára.
  • 55 százalékuk szerint ki kell rúgni azokat a tanárokat, akik olyan anyagot tanítanak, mely kellemetlen lehet a marginalizált rétegeknek.
  • 35 százalékuk szerint a kampuszok területéről ki kellene tiltani azokat a plakátokat és újságokat, melyek tartalma szexista.
  • Többen értenek egyet vele, hogy a szólásszabadságot csak addig szabad tűrni, amíg nem sérti bizonyos emberek érzelmeit, mint ennek ellenkezőjével.

Még látványosabb az arány, hogyha konkrét politikusokra és pártokra kérdeznek rá:

  • negyedük kitiltaná a UKIP-et az egyetemekről,
  • 52%-uk Rees-Mogg konzervatív politikust, aki az Brexit egyik fő szószólója volt
  • és csak nagyjából minden tizedik fiatal nyilatkozott úgy, hogy őket is engedni kellene szerepelni.

A kormány egyébként már idén tavasszal kihirdette, hogy tenni fog az egyetemeken a szólásszabadság és a kutatási szabadság megmaradásáért, ám ezek leginkább látszat intézkedések voltak – vélte a kutatást vezető Kaufmann –,

hiszen a problémák gyökere sokkal mélyebb annál, hogy azt a kormány orvosolni tudja.

Szintén egy nem meglepő tendencia, hogy egyre több egyetemista hirdet úgy lakást vagy keres szobatársakat, hogy abból kizárják a Brexit-pártiakat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére