Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Hiányoznak a tanulóknak az emberi kapcsolatok”

KZ

2020.03.29. 16:00

A kialakulóban levő új távoktatási rendszer első visszajelzései.

A koronavírus-járványra való tekintettel elkezdődött hazánkban is a digitális oktatás, túl vagyunk az első két héten. Egy B.-A.-Z. megyei általános iskola vezetőségét kérdeztük a kialakult helyzetről, ők miként élik meg ezt az új világot.

888: Már két hete elindult az iskolákban a távoktatás. Mik a tapasztalatok, nehéz volt belerázódni ebbe az új szituációba?

P: Az én tapasztalataim szerint mind a tanárok, mind a diákok nagyon fegyelmezetten vették tudomásul a kialakult helyzetet, a nehézségek ellenére is meglepően pozitívnak bizonyult a fogadtatás.

888: Sok problémát okozott a hirtelen átállás?

P: A környező országokat és az itthoni eseményeket figyelve mi már a bejelentés előtt elkezdtünk készülni egy ilyen esetleges szituációra. Az osztályfőnökök kialakítottak levelezési csoportokat az osztályok számára és meggyőződtek arról, hogy minden tanítványunk rendelkezik otthonában megfelelő eszközzel és internet-hozzáféréssel. Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert ez egyetlen gyereknél sem jelentett problémát. Az intézkedés bejelentése után az iskolában egy rövid értekezleten egységesítették az alsós és felsős kollégák, hogy milyen menetrend szerint küldik majd a tananyagot a gyerekeknek. A tantestület tagjainak sem szükséges bejárni az iskola épületébe, mindenki meg tudja oldani otthonról a digitális oktatást.

888: Tehát a technikai feltételek adottak mind a diákok, mind a pedagógusok körében. Akkor milyen nehézségek adódtak ez alatt a rövid idő alatt?

P: Mivel a rendszer kialakítás alatt áll, nincs még jól bevált módszer. Így mi is többféleképpen próbálkozunk kivitelezni a munkafolyamatokat, hiszen az Oktatási Hivataltól folyamatosan érkeznek a javaslatok ezek megkönnyítésére. Például megpróbálkoztunk a Google Classroom szoftver használatával, azonban a szülői visszajelzések szerint célravezetőbbnek bizonyult hogy e-mailben vagy a KRÉTA rendszerben küldjük ki a feladatokat a gyerekek számára.

Emellett nehézséget jelent például, ha egy családban több gyermek van és a szülők számára nem megoldható az otthoni munkavégzés, így a késő délutáni órákban a hazaérkezésük utánra marad a gyerekek munkájának megbeszélése, segítése, ellenőrzése az egyéb otthoni teendők mellett.

888: Igen, ez az új helyzet a legtöbbünk életében nagy változást jelent. Sok panasz érkezik emiatt?

P: Az elmúlt másfél hét tapasztalatait összegezve, a kollégákkal telefonon történt elbeszélgetés során mindenki pozitívan nyilatkozott a gyerekek és szülők hozzáállásával kapcsolatosan. A tanulók megfogalmazták, hogy hiányoznak nekik a személyes emberi kapcsolatok, barátok, osztálytársak, a pedagógusoknak is hiányoznak a tanítványok és a kollégák, de a járvány miatt mindenki elfogadja a helyzetet és megpróbálja a legtöbbet kihozni belőle.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére