Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888.hu-nak: Számos európai ország titkon szurkol nekünk, hogy tartsunk ki az álláspontunk mellett

888.hu

2022.05.11. 15:20

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Brüsszelnek engednie kell, ezt az is alátámasztja, hogy „Ursula von der Leyen személyesen rohant Budapestre könyörögni Orbán Viktornak”.

 

888.hu: „Orbán Viktor elszigetelődött”, ez a narratíva fut most a nemzetközi sajtóban, ugyanakkor a magyar miniszterelnök az elmúlt két napban Ursula von der Leyennel és Emmanuel Macronnal is tárgyalt a szankcióról. Ilyen az, aki elszigetelődik?

 

Deák Dániel: A baloldal lassan már egy évtizede azt hangoztatja, hogy Orbán Viktor elszigetelődött. Erre már számtalan alkalommal rácáfolt a magyar kormányfő, sőt, maga a baloldal is többször önellentmondásba keveredett ebben a kérdésben. Elég csak az orosz-ukrán háborúra gondolni, amellyel kapcsolatosan Orbán világpolitikai szerepét az egekbe emelve a baloldal miniszterelnök-jelöltje azt mondta: „egyszemélyben Orbán Viktor felelős a háború kirobbanásáért”. Ursula von der Leyen hétfői látogatása azt jelzi, hogy

a magyar kormányfőnek az Európai Unión belül is komoly szerepe van,

a Bizottság elnökének személyesen kell eljönnie Budapestre tárgyalni vele. Orbánnal Ursula von der Leyen úgy tárgyalt, mint a regionális érdekek képviselőjével, hiszen a magyarok mellett a szlovákok, a csehek és a horvátok is abban reménykednek, hogy nem lesz semmi az olajembargóból, azonban nekik ehhez nincsen elegendő erejük, így Magyarország kiállásában bíznak.

A tények és a valóság tehát azt jelzik, hogy Orbán sok tekintetben Közép-Európa hangja, a közép-európai érdekek hangos képviselője, akit nem csak az Európai Unión belül, de globális szinten is komolyan vesznek.

 

 

888.hu: Mi oka lehet rá a sajtónak, hogy Orbán Viktor ellen hergeljenek? A visszakozásunk indoka mindenki számára érthetőnek kellene lennie.

 

Deák Dániel: A balliberális propagandasajtó már nem is titkolja, hogy külföldi érdekeket képvisel, amelynek az egyik leglátványosabb példája a sokak által csak „Amerika Hangjaként” emlegetett 444.hu. A portál egyik újságírója a napokban az ATV stúdiójában a már jól ismert, magyar érdekekkel teljesen ellentétes álláspontot hangoztatta: fájnia kell nekünk is, igenis el kell fogadni az olajembergót. Hasonló véleményen van a többi balliberális portál is, legfeljebb nem mondják ezt ki ilyen hangosan, hasonlóan a baloldali politikusokhoz, akik közül csak néhányan merik azt kimondani, hogy egyetértenek a brüsszeli törekvésekkel, hiszen tisztában vannak azzal, hogy ez tovább csökkentené az így is tragikusan alacsony támogatottságát.

 

 

888.hu: Minek kell történnie ahhoz, hogy von der Leyen és Macron törekvései célba érjenek, s megszavazzuk az olaj- és a gázembargót?

 

Deák Dániel: Magyarország alapvető érdeke, hogy elkerülje az olajembargó bevezetését. Kizárólag az lenne megfelelő, ha adnának elegendő időt ahhoz, hogy más forrásból is be tudjunk szerezni nyersanyagokat, azonban ez jelen helyzetben igen távolinak tűnik.

Az Európai Uniónak semmilyen konkrét elképzelése nincsen arról, hogy milyen módon tudnánk leválni az orosz olajról és gázról,

így enélkül nehéz belevágni ilyen embargós politikába. Egyébként számos európai ország titkon szurkol nekünk, hogy tartsunk ki az álláspontunk mellett. Ilyen például Németország is, akik az amerikai és médianyomás miatt végül belementek az embargó támogatásába, de valójában egyáltalán nem érdekelt annak uniós elfogadásában. Vélhetően Brüsszel pénzt és időhaladékot fog felkínálni, a magyar kormánynak pedig azt kell eldöntenie, hogy a felkínált keretek között érvényesülnek-e Magyarország nemzeti érdekei.

 

 

888.hu: A külföldi médiaplatformok előrevetítették, hogy az Európai Bizottság feltétezhetően azzal az ígérettel kívánja meggyőzni a tenger nélküli országokat a szankcióról, hogy „forrásokat” biztosítanak a számukra az olajinfrastruktúra fejlesztésére. Mi történhet akkor, ha megállapodunk a támogatásról, de a Bizottság különböző kifogásokra hivatkozva mégsem bocsátja a rendelkezésünkre a forrásokat?

 

Deák Dániel: Egy ilyen forgatókönyv esetén semmis a megállapodás és Magyarország kihátrálhat abból. Hiszen

egy megállapodás attól megállapodás, hogy mindkét fél teljesíti a vállalt feltételeket.

Ha ez nem következik be valamelyik fél hibája miatt, akkor a másik fél sem köteles betartani azt a megállapodást. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez a téma külön van választva a tárgyalások során például a jogállamisági kérdésektől.

 

 

888.hu: Lehet-e olyan megállapodást kötni, amiből Magyarország jól jön ki?

 

Deák Dániel: Egy olyan megállapodás lehet jó Magyarország számára, ami garantálja, hogy a rezsicsökkentés fennmaradhat, emellett az esetleges orosz leválás költségeit finanszírozza Brüsszel. A lényeg, hogy Magyarország energiaellátása biztosított legyen és ne szaladjanak el az árak úgy, ami már fenntarthatatlanná tenné a magyar gazdaság működését. Erre minden esélye meg van Magyarországnak, hiszen erős lapok vannak a kezében, minden kérdésben Brüsszelnek kell engednie. Ezt már az is jelezte, hogy

Ursula von der Leyen személyesen rohant Budapestre könyörögni Orbán Viktornak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére