Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Cseh választási megfigyelő a 888-nak: A döntés a magyar emberek kezében van

888.hu

2022.03.31. 10:30

„A döntés a magyar emberek kezében van, de ha van egy külföldről finanszírozott szervezet, amelyek be kívánnak avatkozni a választásokba, akkor tájékoztatni kell az embereket, hogy az ő tevékenységük mögött idegen érdek is meghúzódhat” – mondta a 888.hu-nak adott interjújában Otakar Duchek, aki a cseh Szövetség a Családokért Egyesület képviselőjeként érkezett Budapestre egy jogászokat és újságírókat tömörítő választási megfigyelői csapat tagjaként, amelyet a lengyel Ordo Iuris konzervatív szervezet, valamint a varsói Collegium Intermarium Egyetem szervezett. 

 

888.hu: Mi a célja a budapesti látogatásuknak?

Otakar Duchek: Két fő céllal érkeztünk Budapestre. Az egyik, hogy személyesen megnézhessük és megérthessük a magyar választási rendszert itt Magyarországon, hogy a politikusok és a média odahaza is jobb rálátást kapjon a magyar demokratikus választási rendszerről. A második cél, hogy a saját szemünkkel is meggyőződjünk róla, hogy tiszta és szabad-e a választás. A fő küldetésünk tehát, hogy megbizonyosodjuk arról, hogy Magyarországon szabadon lehet választani.

 

888.hu: Kikkel találkoznak a magyar fővárosban?

Otakar Duchek: Mind a politika, mind a média szereplőivel is találkozunk. Beszélünk állami szervek képviselőivel, civil szervezetekkel és a sajtó munkatársaival is. Minden oldal képviselőit meghallgatjuk, illetve vannak még függőben lévő találkozók is.

 

888.hu: Az EBESZ-jelentése több szempontból is elfogultnak mondható, a választások után önök is készítenek egy dokumentumot?

Otakar Duchek: Igen, az itteni küldetésünk célja pont ez lenne, hogy a megfigyeléseinket és tapasztalatainkat összegyűjtsük, majd közzétegyük és minél több európaihoz eljuthasson.

 

888.hu: A hétfői napon több jobboldali portált is meghekkeltek, elérhetetlenné tettek. Mit gondol erről?

Otakar Duchek: Szerintem ez egy óriási probléma. Ha bárhol máshol történt volna, az egész Európai sajtó tele lenne azzal, hogy ez mennyire aggályos, mégis úgy tűnik, hogy most ez az eset valamiért senkit sem érdekel. Magyarországon kívül sehol nem láttam a hírekben ezeket a történéseket. Nagyon fontos, hogy a magyar hatóságok kinyomozzák, kik állnak a háttérben.

 

888.hu: Április harmadikán nemcsak országgyűlési választást rendeznek Magyarországon, hanem gyermekvédelmi népszavazást is. Mi a véleménye arról, hogy bizonyos szervezetek arra buzdítanak, hogy a referendumon az emberek érvénytelenül szavazzanak?

Otakar Duchek: Az én legfőbb feladatom, hogy a szavazás tisztaságát figyeljem meg, nem szeretnék politikai ügyekben nyilatkozni, de úgy gondolom, hogy a népszavazás eredményének a magyar emberek véleményét kell tükröznie, nem pedig bizonyos szervezetek ötleteit.

 

888.hu: Ön szerint jelenthet veszélyt a demokráciára, ha külföldi finanszírozású civil szervezetek beleszólnak egy választási kampányba?

Otakar Duchek: Ebben az ügyben két véglet van. Az egyik, hogy külföldi beavatkozás történik egy választásnál. A másik viszont az, amikor megtiltják a külföldről támogatást kapó szervezeteknek a kampányolást. Az én olvasatomban kell legyen egy nagyon finom egyensúly. A döntés a magyar emberek kezében van, de ha van egy külföldről finanszírozott szervezet, akkor tájékoztatni kell az embereket, hogy az ő tevékenységük mögött idegen érdek is meghúzódhat. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy a véleménynyilvánítás szabadságához hozzátartozik az is, hogy lehessen forrásokat más országokból is szerezni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére