Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

888-interjú: Hann Endre maga sem tartja komolynak saját (Medián) felmérését

Horváth K. József

2020.03.26. 19:30

Ön a HVG.hu portálon úgy kommentálta a Facebook követői között megosztott szavazást, hogy a nagy többség (94 százalék) nem támogatja a határidő nélküli koronavírus-törvény elfogadását, miközben – szavai szerint – Ön is óvakodna a felmérést reprezentatívnak nevezni. Ez azt is jelentheti, hogy amit állít, az nem feltétlenül igaz? – kérdeztük egyebek mellett Hann Endrétől, a Medián közvéleménykutató ügyvezető igazgatójától. 888-interjú.

Horváth K. József: Miért adták ki ezt az álláspontot?

Hann Endre: Én nem kommentáltam semmit a hvg.hu-n. A hvg a Medián facebook-oldalán megjelent gondolataimból idézett. Ott én nem beszéltem közvélemény-kutatásról, nyilvánvaló volt, hogy az interneten bevett műfajról, egy ’igen-nem’ típusú szavazásról van szó. Viszont világosan elmondtam, hogy ez nem reprezentatív, és ezzel a korláttal együtt megpróbáltam értelmezni az eredményt. Ha valakit érdekel, érdemes a Medián Facebook-oldaláról tájékozódni.

HKJ: A közvéleménykutatók számára nem igazán szakmai alapú az a módszertan, ha valaki egy buborékhoz, egy gondolati körhöz tartozók álláspontjából von le egyáltalán nem reprezentatív mérésen alapuló következtetéseket. Olyan fontos volt közreadni ezt az álláspontot, hogy akár szakmai hitelességükez is kockára tegyék?
HE:
Itt nem „közreadásról” van szó, nem kellett publikálni, hiszen az egész folyamat végig transzparens, követhető volt. A szavazók nagy, többezres száma, a poszt alatt megjelent rengeteg pro és kontra komment ugyanakkor teljesen kizárja, hogy itt egyetlen buborékban maradt volna a téma. A Medián követői között egyébként is nyilvánvalóan mindenféle pártállású, világnézetű ember előfordul.

Hann Endre Fotó: Hír Tv

HKJ: Nem tart attól, hogy tudományos alapossággal készülő közvéleménykutatások megbízhatóságát felhígítja az ilyen módszer, amit most alkalmaztak. Ez magának a Medián szakmai tekintélyének árthat leginkább, nem?

HE: Nem tartok ettől. A módszer nem új, a sajtó, a figyelő közvélemény meg tudja különböztetni a komoly felmérést az efféle villámszavazástól. Örülök viszont, hogy a közösségi oldalunkon számos embert megmozgatott ez a szavazás, és sokan nemcsak szavaztak, hanem szóban is kifejtették a véleményüket. Egészében ritka volt a durva megszólalás, nagyon kulturált vita alakult ki. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a múlt heti HVG-ben megjelent (és a facebook-oldalunkon is olvasható) „komoly” felmérésünk nyomán csak kevesen kérdőjelezték meg, hogy a válaszadók többsége elégedett volt a kormány intézkedéseivel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére