Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ennyit a fejlett nyugatról: spermakrízis van!

Nagy Gábor

2017.07.26. 08:28

A Human Reproduction Update címû szaklapban megjelent tanulmány szerint a Nyugat-Európában, illetve a világ más, nyugatias régióiban élõ férfiak spermiumszáma egyre inkább csökken.

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője, Hagai Levine és kutatótársai 7518 tanulmány spermiumszámra vonatkozó adatait vizsgálták meg. (Kizárták azokat, amelyek olyan férfiakat vizsgáltak, akik terméketlenek voltak vagy krónikus betegségben szenvedtek.)

Végül a tudósok 185 kutatás összesen 43 ezer férfin elvégzett, 244 spermiumszámlálásra vonatkozó adatait elemezték.

A kutatók a vizsgálat során két csoportra osztották a résztvevőket: a nyugati életstílusú régióban (Nyugat-Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon) élő férfiakra és a világ többi részén, Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában élőkre. Figyelembe vették azt is, hogy a férfiaknak már van-e gyerekük – tehát bizonyítottan termékenyek – vagy nincs.

A nyugati férfiak milliliterenkénti hímivarsejtszáma a statisztikai átlag szerint 1973 és 2011 között évente 1,4 százalékkal, a spermamintánkénti spermiumszám 1,6 százalékkal csökkent. Ezek az adatok azok a férfiakra vonatkoznak, akiknél nem bizonyosodott be, hogy termékenyek. A már gyermeket nemző férfiaknál az éves visszaesés mind milliliterenként, mind mintánként 0,8 százalék volt.

"A csökkenés erős és tartós" – kommentálta az eredményeket Shanna Swan, a tanulmány egyik társszerzője. Az, hogy ez a folyamat megszűnjön, illetve meglehessen hozni az ellenintézkedéseket, meg kell vizsgálni, mi vezetett ehhez a spermiumszám-csökkenéshez.

Stefan Schlatt, a Münsteri Egyetemi Klinika tudósa szerint a számok még így is jóval felülmúlják a termékenységhez szükséges, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott minimálértékeket. A 2011-es tanulmány szerint a nyugati férfiak spermiumszáma ejakulátumonként 137,5 millió, a megtermékenyítéshez szükséges alsó határérték pedig 39 millió a WHO szerint. A hímivarsejtek számának csökkenése hátterében több ok is állhat Schlatt szerint: okozhatja a csecsemők által viselt túl meleg pelenka, a nadrágzsebben hordott mobiltelefon vagy az aszpirin is.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére