Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy meglepő kutatás Franciaországból: tényleg a nikotin fog minket megmenteni a koronavírustól?

Békési Marcell

2020.04.23. 13:01

Franciaországban a koronavírussal pozitívan tesztelt fertőzöttek mindössze 5 százaléka dohányos, miközben az összlakosság negyede napi szinten gyújt rá. A kutatók egyelőre értetlenül állnak a jelenség előtt, aminek éppen fordítva kellene történnie. A nikotin vírusölő vagy -gátló hatásával kapcsolatban azonnal megkezdődtek a kutatások, de egyáltalán nem biztos, hogy ez áll a furcsa jelenség hátterében.

Mint büszke militáns dohányzásellenes szülőt, aki életében soha nem dohányzott, erősen szíven ütött, mikor a Le Monde tegnap délutáni vezércikkének bevezetőjét megpillantottam, ami így szólt: „Lehet, hogy a nikotin életeket menthet”.

A Pitié-Salpetriere kórház által közzétett tanulmány szerint ugyanis a napi rendszerességgel dohányzók ötször valószínűbb, hogy tünetmentesen átvészelik a koronavírust, mint azok a fertőzöttek, akik nem dohányoznak.
A Pitié-Salpetriere a Sorbonne Egyetem kórháza. A tizenhatodik században alapított intézmény Franciaország legnagyobb méretű, valamint Európa egyik legnevesebb kórháza.

Egy ezerfős mintán végzett felmérés eredménye azt mutatta, hogy a pozitívan tesztelt betegeknek mindössze az 5 százaléka került ki a dohányosok köréből, de az összes francia kórházban ápolt beteg adatait elemezve is arra jutottak, hogy

a kórházba kerülteknek is csak mindössze a 8 százaléka volt erős – vagyis napi szinten legalább egyszer rágyújtó – dohányos.

Az egyetem vezető tüdőgyógyásza a hírt a Twitteren is megerősítette:

 

A mellékelt grafikonon látható

  • kék csíkkal, hogy az adott korosztály hány százaléka dohányzik napi szinten,
  • a pici rózsaszín csík pedig azt mutatja, hogy ehhez képest a koronavírussal fertőzöttek (fenti grafikon), illetve kórházba kerültek (lenti grafikon) hány százaléka dohányos,
  • és jól látható, hogy minden korcsoportban szignifikáns különbség tapasztalható.
Ez az eredmény egyébként megegyezik a kínai adatokkal: a New England Journal of Medicine-ben megjelentett tanulmány szerint a kínai betegeknek is mindössze 12,6 százaléka volt dohányos. Ez ugyan magasabb a Franciaországban mért 8 százaléknál, de Kínában eleve a lakosság nagyobb része dohányzik, így a két eredmény nagyjából ugyanarra a következtetésre vezet.
Hogy ez pontosan minek köszönhető, az egyelőre erősen kérdéses, de a számok önmagukért beszélnek.

Az eredmény egyébként ugyan meglepőnek tűnhet, a valóságban akár a nikotinnak is lehet ilyen szerepe, de az is közrejátszhat, hogy a dohányosok tüdeje jobban hozzászokott a „krízishelyzetekhez”, vagyis bizonyos szempontból edzettebbek.

Egyelőre inkább az utóbbi tűnik valószínűnek, mert a kutatás kitér arra is, hogy csak a régóta dohányzók körében van számottevő különbség, a frissen rászokottak hasonló arányban betegednek meg, mint a nem dohányzó emberek,

úgyhogy hangsúlyozzuk, hogy emiatt nem érdemes rászokni a dohányzásra.

Franciaországban mindenesetre azonnal megkezdték a kutatásokat a nikotintapasszal való kezelések eredményességével kapcsolatban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére