Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Összefognak a techóriások: az Apple és a Google egy minden lakossági mozgást rögzítő applikációt adna a kormányok kezébe

Békési Marcell

2020.04.10. 23:14

Az Apple és a Google fontos közös bejelentést tett ma este: a koronavírus járvány ellen egy olyan alkalmazást fejlesztésébe kezdtek, mely képes lenne nyomon követni a lakossági mozgásokat. Az alkalmazással szeretnék elősegíteni a fertőzöttek könnyebb szelektálását.

Az alkalmazással szeretnék elősegíteni a kormányok dolgát a fertőzöttek könnyebb kiszelektálásában és korai elkülönítésében.

Ázsiában már több országban működik hasonló alkalmazás, sőt, a francia állam is belekezdett egy ilyen szoftver fejlesztésébe StopCovid néven, azonban ilyen széleskörű és komoly együttműködésre még nem volt példa.

A francia tudományos és technológiai kutatóintézet (INRIA) által fejlesztett program úgy működne, hogy a telefonok Bluetooth-kapcsolatain keresztül lekövetnék, hogy mely telefonok kerültek egymással közelségbe. Ha két felhasználó a közelben van, akkor ezt az információt az alkalmazás rögzítené, és feltöltené egy közös hatalmas adatbázisba.

A két techóriás még március 15-én jelentette be az Amazonnal karöltve, hogy közösen dolgoznak egy megoldáson, azonban a harmadik vállalat időközben – úgy tűnik – kiszállt.

A két cég által létrehozott szoftvert azonban nem direkte fogják feltölteni az Android és az iOS app-boltjába, hanem ingyenessé teszik a kormányok részére, hogy azok opcionálisan bevethessék a koronavírus elleni küzdelemben.

A közleményben viszont azt is kikötötték, hogy személyiségi adatokat nem kívánnak semmilyen kormánnyal megosztani, így a program anonim módon fog futni, az egyes kormányok csak a felhasználók – negyedóránként változó – műszaki azonosítószámát kapják meg, ráadásul a távolból le is kapcsolhatják a programot, szóval biztosra mennek.

 

A terv ugyan hetven éve még Orwell legsötétebb rémálmaiban sem jelent meg, de napjainkra megszokottá vált, hogy az okostelefonunkon keresztül nyomon követnek bennünket amerikai nagyvállalatok, sőt, néha még örülünk is neki. Ezen az alapon működnek ugyanis például a navigálóprogramok, a forgalomelőrejelzések, de számos másik alkalmazás is, pl. az Időkép, a Tinder, vagy a Spotify koncertkereső funkciója.

A két cég szerint az applikációt május elején már élesben is lehet használni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére