Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több halottja van egy robbanásnak egy afganisztáni légi támaszponton

888.hu, MTI

2021.05.01. 14:00

Legalább ketten életüket vesztették és tizennyolcan megsebesültek, amikor pokolgép robbant egy mecsetben az afganisztáni bagrami légi támaszponton – közölte Parvan tartomány rendőrfőnökének helyettese szombaton.

A tájékoztatás szerint robbanószerkezetet helyeztek el a mecset tetején, amely szombatra virradóra felrobbant, amikor a katonák az épületben imádkoztak.
A támaszpont vigyázza a bagrami börtön biztonságát is.
A rendőrfőnök-helyettes elmondta: a bázist egy fal választja el a nemzetközi erők Bagramban állomásozó katonáitól. A két fél körülbelül 500 méterre van egymástól. Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei régóta erősen őrzött, az afgán erőktől elkülönített területen állomásoznak.

Ritkán fordul elő hasonló támadás Afganisztánban, biztonsági körök azt gyanítják, hogy belső emberek is részt vettek annak kivitelezésében.

A NATO-csapatok csaknem húsz év után szombaton hivatalosan megkezdték kivonulásukat az országból. Szakértők a tálibok támadásától tartanak, ugyanis az Egyesült Államok és a radikálisok között tavaly Dohában létrejött megállapodás értelmében a nemzetközi haderőnek május 1-jéig már el kellett volna hagynia Afganisztánt.
Zabiullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője szombaton a Twitteren azt írta:

az egyezmény megszegése elviekben lehetővé teszi az ellenintézkedéseket a tálibok részéről, ugyanakkor a harcosok azt fogják tenni, amit vezetőik a legjobbnak látnak.

A NATO az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű kiképző misszió keretében segítette az afganisztáni biztonsági erőket 2015. január 1-je óta. Az észak-atlanti szövetség mintegy 9600 katonája állomásozik még az ázsiai országban. Az Egyesült Államok 2500, Németország 1300, Olaszország 895, az Egyesült Királyság 750, Törökország pedig 600 fegyveressel van jelen Afganisztánban.
A NATO csapatkivonásának bejelentése óta a tálibok fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött tálibok visszatérését a kormányrúdhoz.
Az afganisztáni újjáépítés amerikai finanszírozását felügyelő washingtoni szervezet (SIGAR) pénteken arról számolt be, hogy harminchét százalékkal megnőtt az idei év első három hónapjában az erőszakcselekmények száma Afganisztánban a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. A jelentés szerint ezért a kabuli kormány ellen harcoló csoportok, elsősorban a szélsőséges tálibok felelősek.
Az ENSZ afganisztáni missziója nem sokkal korábban azt közölte, hogy 2020 első három hónapjához képest 29 százalékkal nőtt a civil áldozatok száma -írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére