Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megkezdődött a szlovéniai parlamenti választás

888.hu

2022.04.24. 13:00

Az előrejelzések szerint a jelenlegi miniszterelnöknek, Janez Jansának vagy legfőbb kihívójának, az újonnan alakult Szabadság Mozgalom elnökének, Robert Golobnak nyílik majd lehetősége új kormányt alakítani.

 

Vasárnap reggel hét órakor Szlovénia-szerte kinyitottak a parlamenti választás szavazóhelyiségei, amelyekben csaknem 1,7 millió szavazásra jogosult szlovén állampolgár adhatja le voksát.

A szavazók a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntenek, egyéni jelöltre és pártlistára voksolva. A választáson 1471 jelölt és 20 pártlista szerepel.

A Vecer és a Dnevnik című napilap által a héten készített felmérés eredménye szerint a szlovén pártok támogatottsági listáján

első helyen továbbra is a Szabadság Mozgalom áll 26,3 százalékkal. A második helyen, szorosan mögötte, Janez Jansa miniszterelnök jobboldali Szlovén Demokrata Pártja (SDS) következik 25,5 százalékkal.

 

Őt követi a Baloldal (Levica) 8,8 százalékkal, a Szociáldemokraták (SD) 8,6, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 7,8 és az öt pártból álló új szocialista-liberális-zöld koalíció, a Kössük Össze Szlovéniát mozgalom 4 százalékkal. A többi mért párt nem éri el a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

A közvélemény-kutatások alapján önállóan egyik párt sem tud majd kormányt alakítani, koalíciós partnerre lesz szüksége.

Az első részeredmények 21 óra után várhatóak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére