Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Macron nyerte a francia elnökválasztást, kikapott Szlovéniában Janez Jansa

888.hu

2022.04.24. 21:10

Macron győzelmet aratott Le Pen felett, Szlovéniában a Szabadság Mozgalom lett a győztes, de nem tud önállóan kormányt alakítani.

 

Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő nyerte a francia elnökválasztás második fordulóját vasárnap, győzelmet aratva jobboldali szuverenista kihívója, Marine Le Pen felett”

– jelentették a France 2 és TF1 közszolgálati televíziók az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések alapján.

Az Ifop, Elabe, Opinionway és Ipsos közvélemény-kutató cégek felmérései szerint Macront a szavazatok 57,6–58,2 százalékával választották újra, míg Marine Le Pen a szavazatok 41,8–42,4 százalékát tudhatja magáénak.

Az exit pollok hírére üdvrivalgás tört ki az Eiffel-torony lábánál, ahol a hivatalban lévő elnök hívei gyülekeztek.

Marine Le Pen elismerte választási vereségét.

 

 

A Robert Golob vezette, újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) nyert a vasárnapi szlovéniai parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani – derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből.

Az exit poll adatokat a szlovén közszolgálati televízió este hét óra után hozta nyilvánosságra.

 

A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a Szabadság Mozgalom 42 mandátumot szerzett, a második helyre a Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) került 26 mandátummal. Őt követi a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8, a Szociáldemokraták (SD) 7 és a Baloldal (Levica) 5 képviselői hellyel a 90 fős parlamentben.

 

Egy-egy garantált mandátuma lesz a magyar és az olasz kisebbségnek is. Rájuk csakis a nemzetiségek szavazhattak.

A közel 1,7 millió, választásra jogosult állampolgár a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntött. Részben közvetlenül, részben pártlistáról választották meg őket.

A vasárnapi szavazáson a részvétel 16 órakor 49,3 százalékos volt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére